Otvorena izložba “Molitva svetom Marku Križevčaninu” – izloženo 70 radova od 56 autora

Već tradicionalno članovi Križevačkog likovnog kruga priređuju, uz blagdan i dane svetog Marka Križevčanina u rujnu, izložbu radova sakralnih motiva “Molitva svetom Marku Križevčaninu”. Izložba je otvorena u petak navečer u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci.

Ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi izrazila je zadovoljstvom održavanjem izložbe u ovom prostoru te poželjela dobrodošlicu izlagačima i posjetiteljima.

-“Ove godine smo obavili i žiriranje radova tako da što ljepši, bolji i kvalitetniji radovi ovdje budu predstavljeni. Ovdje su radovi ne samo naših križevačkih umjetnika, slikara nego iz cijele Hrvatske i šire. Zahvaljujem svima na podršci i Križevačkom likovnom krugu na ovoj izložbi” – rekla je ravnateljica Tea Hatadi te zahvalila i svima koji su pomogli u organizaciji izložbe.

Predsjednica Križevačkog likovnog kruga Marijana Šatrak kazala je da se može razgledati 70 djela od autora iz cijele Hrvatske i Slovenije.

-“I ove godine prednjači prijateljska udruga PESKI ART iz Đurđevca koja je okupila 19 članova sa isto toliko slika za ovu izložbu.” – rekla je Marijana Šatrak i zahvalila svim autorima od Zagreba, Zaboka, Kneginca, Koprivnice, Dugog Sela, Bjelovara, Đurđevca, Novog Marofa, Varaždina pa do Slovenije. Izloženo je 70 radova od 56 autora. Članovi žirija bili su Tea Hatadi-kustosica, Zoran Homen – viši kustos i Lana Okroša Rožić – muzejska savjetnica koji nisu imali nimalo lak zadatak odabrati radove za izložbu” – rekla je Marijana Šatrak.

Zoran Homen, prof. istakao je da prijateljski odnosi Križevačkog likovnog kruga s drugim srodnim udrugama doprinose likovnoj raznolikosti na ovoj izložbi, kako u pogledu stilova izražavanja, tako i u dostignutoj kvaliteti radova.

-“Na ovoj izložbi su se našla djela s biblijskim motivima, motivima Kristove muke, sakralne arhitekture, portreti svetaca i slobodne teme s duhovnim promišljanjem. Stilovi su različiti, ali je realističan način prikaza još uvijek dominantan na većini radova. I ova izložba je, kao i prethodne, zasigurno potakla neke autore da se okušaju u nečemu što im je bilo novo i do tada nepoznato. ” – istakao je između ostalog Zoran Homen.

U glazbenom dijelu programa nastupili su sopranistica Ana Majdak Fak i pijanist Filip Fak koji su upotpunili doživljaj izložbe posvećene trećem hrvatskom svecu, svetom Marku Križevčaninu.

Izložba likovnih radova “Molitva svetom Marku Križevčaninu” može se razgledati u Likovnoj galeriji do 19. rujna.

ji/radiokrizevci.hr