U GKFM održano je predavanje na temu “Kako podržati zdrav emocionalni razvoj djeteta”

Hrabri telefon u suradnji s Udruženjem Djeca prva i Centrom za socijalnu skrb Križevci, jučer su u prostoru Gradske knjižnice “Franjo Marković” održali besplatno predavanje za roditelje i sve zainteresirane na temu projekta “Nakon traume”. Iza teme projekta stoji srž predavanja, a to su emocije.

O tome kako odgoj djeteta može biti zahtjevan zadatak govorile su ispred Udruženja djeca prve socijalna pedagoginja Natalija Baća i voditeljica radionica za udomitelje i udomljenu djecu Natalija Stanković te ispred Centra za socijalnu skrb Križevci psihologinja Martina Marković.

Cilj projekta je uključiti što više udomitelja i udomljene djece u raznorazne aktivnosti koje su edukativnog karaktera i namijenjene su stjecanju znanja samim udomiteljima o traumi kod djece.

“Djeca koja su u udomiteljstvu često dolaze iz obitelji gdje doživljavaju iskustva koja su za njih traumatska. Osim samih radionica za udomitelje na temu “Traume za djecu”, održavali smo radionice i za djecu koje su bile psihoedukativne poput tema slika o sebi, emocije, kako doživljavamo ljutnju, tugu, bijes i sl. Radionice su takvog karaktera da ih osnaže i pruže im potporu, a najviše da se djeca socijaliziraju i međusobno upoznaju. ” – kazala je psihologinja Martina Marković.

Formula za savršeno roditeljstvo ne postoji

Uloga roditelja vrlo je kompleksna koja dobiva zadaću od začeća i ima ju cijeli svoj život. Ne postoji formula za savršeno roditeljstvo koja garantira željeni ishod, što znači da je neizbježno da ćete nekada pogriješiti.
“Ni jednom djetetu ne treba savršen roditelj koji nikada ne griješi, nego dovoljno dobar roditelj s kojim se dijete može povezati.” – rekla je socijalna pedagoginja Natalija Baća.

Dovoljno dobar roditelj zadovoljava osnovne potrebe djeteta: hrana, odjeća, krov nad glavom te da brine o njegovom psihičkom i fizičkom razvoju. Da bi mogli dati podršku djeci u njihovom emocionalnom razvoju, važno je kako se roditelji nose sa svojim emocijama. Djeci je potrebna podrška u istraživanju i izražavanju emocija.

“Uloga roditelja je “spremnik” djetetove emocije što ne znači da roditelj mora odobravati bilo kakvo ponašanje djeteta već prihvatiti njihove emocije. Svaka naša emocija nam šalje važnu informaciju i svaka emocija u nama ima funkciju koje govore o nama i o okolini u kojoj se nalazimo. Emocije usmjeravaju naše ponašanje i potiču da zadovoljimo svoje potrebe. Kao odrasli imamo opciju naučiti regulirati emocije što znači kako prepoznati, prihvatiti i nositi se s vlastitim emocijama.” – nadodala je Natalija Baća.

Jučerašnje okupljanje je jedna aktivnost koja je bila namijenjena široj javnosti, osobito roditeljima koji su željeli čuti nešto više o tome “Kako podržati zdrav emocionalni razvoj djeteta”.

“Mi pričamo i stavljamo naglasak na ovaj emocionalni naglasak koji je povezan s kognitivnim i misaonim razvojem. Često znamo reći roditeljima kako dijete nema misaone sposobnosti sve povezati, dakle ne može prepoznati ono što je realno i ono što nije. Dijete tek iza 11-te godine kreće razvijati logički način razmišljanja i ono nikako ne može biti isto kao razmišljanje djece od 13-14 godina. Emocije se primjereno izražavaju riječima.” – ističe voditeljica radionica Natalija Stanković.

Predavanje je bilo radioničkog tipa jer je interaktivno i roditelji su se mogli u bilo kojem trenu uključiti u raspravu. Koristile su se metode asocijativnih karata te raznorazne igre kojima je bio cilj zbližiti grupu.

Jedno predavanje je iza nas, a iduće nas već čeka tjedan dana kasnije, točnije 4. listopada od 18:00 do 19:30h gdje će se pričati o važnosti postavljanja granica u odgoju.

lh/radiokriževci