U Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak na temu unaprjeđenja korištenja plavog dizela

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i ravnateljem Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju Antunom Vujićem te suradnicima u četvrtak, 1. rujna 2022. godine, održala sastanak s ravnateljem Carinske uprave Ministarstva financija Mariom Demirovićem, predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore na čelu s Mladenom Jakopovićem te Hrvatske gospodarske komore na čelu s potpredsjednikom Draganom Kovačevićem i suradnicima na temu mogućnosti unaprjeđenja korištenja plavog dizela po povlaštenim cijenama u korist domaćih poljoprivrednika.

Predstavnici poljoprivrednog sektora su pozdravili dobru volju Ministarstva poljoprivrede, ali i brzu reakciju i međuresornu suradnju s Ministarstvom financija koje obavlja praćenje dodijeljenih kvota, u pogledu mogućnosti unaprjeđenja korištenja plavog dizela uslijed različitih tržišnih poremećaja koji pogađaju gotovo sve poljoprivredne sektore.

Nakon što je istaknut problem nedostatnih količina plavog dizela s kojim se određeni sektori u poljoprivredi u posljednje vrijeme susreću, a kako je ministrica Vučković i najavila, Ministarstvo poljoprivrede će u suradnji s Ministarstvom financija i Carinskom upravom formiratiPovjerenstvo koje će uključivati sve relevantne dionike, s ciljem osiguravanja potrebne količine plavog dizela svim poljoprivrednicima koji u tom pogledu imaju povećane potrebe. 

Posredna pomoć osiguravala se i ranije fiksiranjem cijene plavog dizela na 8,49 kuna po litri, a oslobađanje od plaćanja trošarine koju korisnici ostvaruju pri kupovini plavog dizela za namjensko korištenje u poljoprivredi predstavlja značajnu neizravnu potporu poljoprivrednom sektoru, koja je u 2021. godini iznosila 580 milijuna kuna za više od 150 milijuna litara plavog dizela.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede