Župan Darko Koren uručio ključeve sigurne kuće predsjednici Udruge HERA Marini Švagelj Jažić

U prostoru Županijske skupštine 13. rujna 2022. održana je svečana primopredaja ključeva sigurne kuće u sklopu projekta Novi početak koji provodi Koprivničko-križevačka županija u suradnji s partnerima, Udrugom HERA Križevci i Centrom za socijalnu skrb Križevci. Ključeve je Marini Švagelj Jažić, predsjednici Udruge HERA Križevci uručio župan Darko Koren. Vrijednost projekta je 9.233.880,49 kuna i u potpunosti se financira EU sredstvima. Voditelj projekta Darko Masnec uvodno je istakao da je cilj projekta unapređenje sustava podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama žrtvama nasilja.

-” Drago nam je što smo osigurali sklonište u kojem će žrtve nasilja dobiti adekvatnu pomoć od stručnjaka u svakom pogledu. Kapacitet sigurne kuće je 15 osoba i prostor udovoljava svim propisanim kriterijima. Njime će upravljati Udruga HERA Križevci te će zaposlenici i članovi Udruge brinuti o dobrobiti smještenih osoba – kazao je voditelj projekta Darko Masnec te zahvalio i Gradu Križevcima na doprinosu.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren istakao je da bi voljeli da je potreba za smještajem što manja no da se problem nasilja ne može u potpunosti iskorijeniti.

-“Ovo je ovo važan događaj kojim se na simboličan način pokazuje odlučnost i usmjerenost u provođenju socijalne politike Županijske uprave. I do sada je Županijska uprava sa svojim stručnim službama provodila sve potrebne aktivnosti kako bi se zbrinulo žrtve nasilja na privremenoj lokaciji dok se ne izgradi novi objekt. Uspostavom sigurne kuće unaprijedili smo sustav podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji. Ovakvi projekti pokazuju da itekako razmišljamo kako unaprijediti sustav socijalne zaštite i da smo spremni odgovoriti na sve izazove na najbolji mogući način. Svrha ovog projekta je unaprjeđenje sustava podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama u Koprivničko-križevačkoj županiji, jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji te podizanje svijesti javnosti o pravima žena žrtava nasilja i žrtava nasilja u obitelji. Također bih zahvalio i Povjerenstvu za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i njegovoj predsjednici Verici Rupčić na inicijativama kroz sve ove godine i velikom doprinosu i angažmanu – rekao je župan Darko Koren te čestitao svim partnerima koji su bili uključeni u ovaj važan projekt.

Predsjednica Udruge HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava Marina Švagelj Jažić ukazala je na dugogodišnju potrebu za sigurnom kućom u Koprivničko-križevačkoj županiji.

-“Sigurna kuća je do sada funkcionirala u unajmljenom prostoru i u njoj je od početka travnja prošle godine boravilo 19 žena i 23-je djece. Evidentan je porast broja slučajeva nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te se pokazala potreba da imamo sigurnu kuću kao direktnu pomoć korisnicima. Udruga HERA obilježava 20-tu obljetnicu svog postojanja i rada na pomoći ženama žrtvama nasilja i nasilja u obitelji i drago mi je da imamo sigurnu kuću kako bi pomogli ženama žrtvama nasilja i nasilja u obitelji. Za jačanje samopouzdanja žena organiziramo i dodatne aktivnosti kako bi se uključile u redovan život te pratimo korisnike nakon izlaska iz skloništa uz osiguravanje financijske podrške prvih nekoliko mjeseci. No, za daljnji rad sigurne kuće potrebno je osigurati kontinuirani izvor financiranja kod resornog ministarstva” – rekla je Marina Švagelj Jažić.

Uz članove projektnog tima, primopredaji ključeva sigurne kuće prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnice županijskih upravnih tijela Melita Ivančić i Maja Blažek, ravnateljica PORA-e Melita Birčić sa suradnicima te ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović.

ji,vb/radiokriževci