Dogodilo se na današnji dan – 3. listopada

Prema legendi, Koreju je 3. listopada 2333. pr.Kr. utemeljio Tangun, sin boga neba i žene koja je pripadala medvjeđem klanu. Korejska plemena naseljavala su područje Mandžurije i sjever poluotoka Koreja (Yemaek) i Korejskog poluotoka gdje je živjelo pleme Han. Korejsko pleme Han migrirat će prema sredini poluotoka, gdje će se u 1. stoljeću prije Krista podijeliti u tri federacije. Godine 668. ujedinit će se tri kraljevstva koje će od 918. do 1392. predvoditi dinastija Koryo, ime koje će se u kasnijoj povijesti pretvoriti u Koreja. Godine 1392. opet je na vlasti dinastija Choson, sve do japanske aneksije 1910. Nakon Drugog svjetskog rata 1945. Koreja se oslobodila Japana i podijelila se po 38. paraleli na Sjevernu i Južnu.

George Washington je 3. listopada 1789. proglasio prvi Dan zahvalnosti, no tek ga je Abraham Lincoln 3. listopada 1863. proglasio državnim praznikom, koji se od tada slavi zadnjeg četvrtka u studenome.

3. listopada 1929. godine Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca preimenovana je u Kraljevinu Jugoslaviju. Nakon što je uslijed pobuna kralj Aleksandar u siječnju proglasio diktaturu, na današnji je dan promijenio ime države provodeći geslo: “Jedan narod, jedan kralj, jedna država”. Kraljevina SHS, odnosno Kraljevina Jugoslavija naziv je za monarhiju koja je obuhvaćala područja Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Nastala je 1. prosinca 1918. i nestala je sa svjetske pozornice 29. studenog 1945. kad je uspostavljena Federativna Narodna Republika Jugoslavija.

Na današnji dan 1974. počelo je suđenje u aferi Watergate. Watergate je naziv za jedan od najtežih političkih skandala u američkoj povijesti. Afera je dovela do ostavke predsjednika Richarda Nixona nakon što je otkrivena njegova umiješanost u pokušaj prikrivanja skandala. U užem smislu, afera Watergate se odnosi na prisluškivanje i provalu u sjedište nacionalnog odbora Demokratske stranke u hotelsko-stambenom kompleksu ‘Watergate’ u Washingtonu. U širem smislu, Watergate je opći pojam za složenu mrežu političkih skandala u SAD-u između 1972. i 1974. godine. Oni su uključivali politički motivirane provale, mito, iznude, prisluškivanje telefona, urotu, opstrukciju pravde, uništavanje dokaza, porezne prijevare, nezakonitu upotrebu vladinih agencija kao što su FBI i CIA, ilegalne doprinose za kampanje i upotrebu novca poreznih obveznika u privatne svrhe. Najviše od svega, Watergate je sinonim za zloupotrebu moći.

Nakon što su u Europi pali komunistički režimi, Njemačka je ponovo ujedinjena 3. listopada 1990. godine, nakon pada Berlinskog zida. Godine 1949. osnovane su dvije njemačke države: Savezna Republika Njemačka, koja je izvorno imala 12 saveznih država i Njemačka Demokratska Republika s pet saveznih država (umjesto kojih su 1952. uvedeni okruzi). Saarland se pridružila SR Njemačkoj 1957. Tijekom 1960-ih duž cijele granice, preko 1.000 km, izgrađen je sigurnosni kompleks sa svrhom sprečavanja ilegalnih prelazaka. Dana 13. kolovoza 1961. podignut je Berlinski zid. Masovni protesti 1968. u SR Njemačkoj doveli su do novog uređenja u kojem su se kao osnovne vrijednosti isticale demokracija, ljudska prava i anti-nacionalizam. Kancelar Willy Brandt najviše je doprinio poslijeratnom pomirenju unutar i izvan Njemačke. Poznat je njegov Kniefall, kada je u Auschwitzu pao na koljena pred spomenikom svih žrtava.

3. listopada 1605. rođen je Li Tzu-ch’eng, kineski revolucionar koji je svrgnuo posljednjeg cara iz dinastije Ming. Ta je dinastija vladala Kinom od 1368. do 1644. godine i bila je posljednja dinastija čiji su vladari porijeklom bili Han Kinezi. U više od 200 godina vladavine, dinastija Ming je donijela red i napredak većini Kine. Izumitelj John Gorrie, otac zamrzivača i klimatizacijskog uređaja, rođen je 3. listopada 1803. Na današnji dan 1888. rođen je Carl von Ossietzky, radikalni njemački pacifist i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1935. Dva velika glazbenika rođena su na današnji dan: Eddie Cochran 1938. i Chubby Checker 1941. godine. 3. listopada 1945. rođen je ruski atletičar Viktor Sanejev, trostruki olimpijski pobjednik u troskoku. Sanejev je vladao svojom disciplinom tijekom 15-tak godina kao rijetko koji atletičar u povijesti. 1969. godine rođena je pjevačica Gwen Stefani, 1964. glumac Clive Owen, 1973. glumica Neve Campbell, a 1981. nogometaš Zlatan Ibrahimović.

(metroportal, pixabay)