Ozren Bogdanović o slikovnici Krunoslava Puškara: “Ovo je prije svega jedan izvanredan pedagoško-metodički priručnik”

„Ovo bi ja prije nazvao knjigom, a onda tek slikovnicom“ – rečenica kojom je Ozren Bogdanović započeo predstavljanje knjige koje je bilo održano 27. listopada.

Krunoslav Puškar imao je želju da pored njega na predstavljanju sjede kolege koji dobro poznaju Križevce iz perspektive povijesti i čuvara Križevačke baštine, a tu sreću imali su dr. sc. Dejan Pernjak i Ozren Bogdanović.

„Rekao sam: „A što ću ja pokraj dva doktora znanosti raditi ovdje?“ – kroz šalu rekao je Ozren.

Slikovnica autora Krunoslava Puškara uočljiva je na prvi pogled zbog dva najpoznatija tornja u Križevcima. Radi se o tornju župne crkve sv. Ane i tornju povijesne crkve sv. Križa.

„Kada mi je Kruno donio slikovnicu odmah sam prepoznao dva tornja koja se nalaze na naslovnici. Po meni je jako dobra slika odabrana jer se Križevci upravo po ta dva tornja prepoznaju“ – kazao je Ozren Bogdanović.  

Knjiga govori o dječaku Marku koji je dobio ime po zaštitniku našega grada, sv. Marku Križevčaninu.

„Nisam znanstvenik, povjesničar niti kroatista, ali ovu slikovnicu bi nazvao jednim izvanrednim pedagoško-metodičkim priručnikom“ – ističe Bogdanović.

U slikovnici je sažeta gotova sva Križevačka povijest koju bi jedan naš građanin trebao pročitati i znati. Pisano je jednim jednostavnim i tečnim govorom, što je zapravo i razumljivo, jer je ona posvećena najmlađima.

U knjizi se mogu pronaći teme poput osam križevačkih crkvenih tornjeva, geografskog položaja Križevaca, spominju se dvije teorije/legende i dva moguća načina na koja su Križevci dobili ime, prikaza povijesti građevina našega grada, pavlina i velike krize, ujedinjenja dva grada (Gornjeg i Donjeg) i Marije Terezije, štovanja sveca Marka Križevčanina, djevojačke straže, najpoznatijih križevčana…

„Nisi ni svjestan da si izdao jedan dobar priručnik i skriptu za turističke vodiče“ – za kraj je rekao licencirani turistički vodič Ozren Bogdanović.

lh/radiokriževci