Prodaja licenciranih bikova iz govedarskog praktikuma VGUK

Kao rezultat zalaganja profesora i djelatnika VGUK prodana su prva dva rasplodna bika pasmine mesnog simentalca na govedarskom praktikumu VGUK.

Profesor na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima Dražen Čuklić istaknuo je: “Dogodio se povijesni čin. Prodali smo dva licencirana bika, godišnjaka po dobrim cijenama. Naime, pokrenuli smo proces uzgoja mesnog simentalca, formirali smo nukleus stado od početka s 12 krava. Krenuli smo na sinkronizaciju estrusa i nakon toga smo išli na umjetno osjemenjivanje kvalitetnim bikovima iz Njemačke. Rezultat svega su nakon telenja i odvajanja kvalitetni bikovi koji su pozitivno ocijenjeni.

Kupci će će bikove na svojim gospodarstvima koristiti za prirodni skok na njihovim stadima simentalske pasmine i drugim pasminama.

Jedan od kupaca je Josip Tučkorić iz Kloštar Ivanića koji je izrazio zadovoljstvo kupljenim bikom. -Profesor je čovjek s iskustvom i to je ova institucija trebala raditi puno prije pa ne bi mi trebali ići po bikove u Njemačku. I u Austriji nemaju ništa bolje bikove nego što imamo mi, a tamo sam dao 3000 eura za bikića – rekao je Tučkorić. Spomenimo da je cijena u Križevcima prodanih bikova iznosila 2000 eura.

Emina Burek iz Mostara u općini Dubrava drugi je kupac koja kaže kako je genetika ključ uspjeha. – Genetika nas može izvući iz kriznih situacija i pomoći nam da lakše opstanemo. Vjerujem da je ovaj događaj danas početak novog razdoblja u našoj poljoprivredi. Moje gospodarstvo je mliječno gospodarstvo, bavimo se uzgojem mliječnih krava i proizvodnjom mlijeka i to nam je primarno, a prije četiri do pet godina krenuli smo “u pokus” sa stadom pasmine Limousin za sustav krava – tele. Uvjerili smo se da je simentalac najbolja pasmina za Hrvatsku koja daje najbolje meso. Odlučili smo s mesnim simentalcem izmijeniti – križati naše stado Limousina.

Bitno je istaknuti da su bikovi produkt najmodernijeg uzgojno selekcijskog rada. Nakon sinkronizacije estrusa i umjetnog osjemenjivanja elitnim bikovima te teljenja rasplodnih junica, uslijedilo je praćenje uzgoja mladih bikova, odvojeni uzgoj nakon 7 mjeseci starosti, uz konstantna vaganja i mjerenja.

(VGUK, prigorski.hr)