U Križevcima održan koncert u sklopu 28. festivala „Orgulje Heferer“

U filijalnoj crkvi sv. Marka Križevčanina i sv. Ladislava u Križevcima, u subotu 29. listopada upriličena je kolaudacija i blagoslov obnovljenih orgulja odnosno orguljskog pozitiva te koncert u sklopu 28. festivala „Orgulje Heferer“, piše prigorski.hr.

Svečano misno slavlje predvodio je križevački župnik preč. Stjepan Soviček, a pjevao je muški zbor Sv. Marko Križevčanin pod ravnanjem Josipa Heruca uz orguljsku pratnju mo. Marka Đurakića, povjerenika za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije i orguljaša zagrebačke crkve Sv. Franje Asiškog.

Orgulje, odnosno orguljski pozitiv koji je postavljen na pjevalište kapele, kako navodi organolog mo. Marko Đurakić, sagrađen je oko 1780. godine, a djelo je nekog od majstora celjskog orguljskog kruga, najvjerojatnije Antona Scholtza.

Mehaničke je registarske i svirne trakture te ima pet registara raspoređenih na jedan manual. Izvorno je bio smješten u župnoj crkvi u Đurđicu, odakle je 1899. godine premješten u kapelu Sv. Julijane u Tremi kada su za župnu crkvu bile nabavljene nove orgulje. Budući da je pozitiv dugi niz godina bio devastiran te izvan uporabe, inicijativom M. Đurakića i tadašnjeg župnika preč. Stjepana Matoića, 2015. godine je demontiran i prevezen u Zagreb u Umjetničku radionicu Heferer na temeljitu restauratorsko-konzervatorsku obradu. Ovaj hvalevrijedan program najvećim je djelom financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Nakon misnog slavlja križevački glazbenici sopranistica Ana Fortuna i orguljaš M. Đurakić priredili su koncertni program kao vrhunac kolaudacije. Koncert je održan u sklopu 28. festivala „Orgulje Heferer“. Na programu su bila djela A. Scarlattija, G. Legrenzija, J. P. Sweelincka, A. Caldare, G. F. Händela, J. Pachelbella i G. Böhma.

Na samom kraju, preč. Soviček je zahvalio svim dionicima ovog vrijednog pothvata te istaknuo ulogu biskupijskog povjerenika za orgulje M. Đurakića u cijelom procesu obnove i revitalizacije pozitiva, jednog od dva najstarija instrumenta na području Koprivničko-križevačke županije, kao i njegovog zalaganja da on bude smješten upravo u Križevcima. Preč. Soviček istaknuo je kako mu je iznimno drago što će odsada uz zvukove orgulja, liturgijska slavlja u ovoj kapeli biti uzvišenija.

(foto:Ana Fortuna)