Učenici i nastavnici OŠ “Grigor Vitez” posjetili arheološko nalazište u Brezovljanima

OŠ “Grigor Vitez” je s veseljem prihvatila poziv Gradskog muzeja Križevci i njegove kustosice Lane Okroša Rožić da posjete arheološki neolitski lokalitet Brezovljani. On se od 2002. godine sustavno istražuje i nalazi su svake godine sve zanimljiviji te daju bolji uvid u život brezovljanskih ljudi prije 7000 godina.

Vrijedna ekipa ove godine nastavila je istraživati prošlogodišnji iskop radne zemunice kako bi ju potpuno istražila. Pronalasci su spektakularni. Pronađen je ostatak keramičke peći te mnoštvo keramičkim i kamenih materijala. Najvrjedniji nalazi su ostatci ženske figurine s urezanim ukrasima, mala cjelovita okrugla posudica te nožica. Nalazi figurica i njihovi dijelovi su rijetki jer su se one vjerojatno koristile u obredima (štovanje bogova ili prirodnih sila, rođenje, liječenje bolesti) te su se u tim obredima i razbijale što ove nalaze čini još vrjednijima.

Lana Okroša Rožić održala je učenicima Malu školu arheologije. Objasnila im je što radi arheolog te im na primjeru ostataka keramičke peći zorno pojasnila kako su izgledale i kako su se koristile te peći. Tako su saznali da se glina oblikovala ručno, a posude su se pekle na temperaturi oko 750 °C u pećima koje su bile zatvorene i imale su kupolu od gline s otvorom za zrak. Neolitički Brezovljanci bili su i umjetnici koji su nepečenu glinu ukrašavali utiskivanjem prsta, nokta, školjaka, povlačenjem snopa grančica, urezivanjem i ubadanjem različitih motiva. Posude su se ponekad ukrašavale bojanjem i to najčešće crvenom, crnom ili smeđom bojom.

“Zahvaljujemo Gradskom muzeju Križevci na pozivu, kustosici Lani Okroši Rožić i stručnom suradniku dr. sc. Zorku Markoviću na poučnom poslijepodnevu” – poručuju iz medijske grupe OŠ “Grigor Vitez”.