Godišnji koncert Gradskog tamburaškog orkestra Križevci

 Godišnji koncert Gradskog tamburaškog orkestra Križevci održati će se 4. prosinca 2022. u 19 sati i u dvorani Hrvatskoga doma na adresi Antuna Gustava Matoša 4 u Križevcima. Na koncertu možete očekivati retrospektivu dvije godine rada Orkestra koje su bile prepune koncerata, gostovanja i nagrada, a na pozornici će se pridružiti i solisti koji su do sada nastupali uz Orkestar poput Vokalnog sastava Jane, Filipa Filipovića, Natalije Kralj, Martina Durbeka i Ivana Koprića, a izvesti će se djela priznatih skladatalja Kuljerića, Potočnika, Šljivca, Bobića, Hrenića i ostalih.

Gradski tamburaški orkestar Križevci osnovan je 17. prosinca 2020. godine, a s redovnim radom započeo je u lipnju 2021. godine. Sastav svirača orkestra broji od 25 do 35 članova dok sama udruga broji čak 72 člana. Orkestar je u prve dvije godine postojanja osvojio Zlatnu plaketu s 96,67 bodova, Grand prix i Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu hrvatske skladbe na 28. susretu tamburaških orkestara i sastava u Dugome Selu 2021. godine, a na Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku osvojio je Zlatnu plaketu “Tambura Paje Kolarića” s velikom pohvalom s 99,00 bodova kao najbolje ocijenjeni orkestar Festivala te Plaketu “Dr. Josip Andrić” za najbolje praizvedenu skladbu Tihomira Ranogajca “Panonska rapsodija”.

Orkestar je održao cjelovečernji koncert “Križevci kroz zvuke tambure” na središnjem trgu u Križevcima pred nekoliko stotina slušatelja u rujnu 2021. godine, a u studenome 2022. godine održao je cjelovečernji koncert “Zdravko Šljivac – Večer tamburaške glazbe” u Preporodnoj dvorani Narodnoga doma u Zagrebu. Uz navedene nastupe, Orkestar nastupa na raznim događanjima u Križevcima te održava koncertni ciklus “Po dragome kraju” s ciljem oživljavanja kulture i umjetničke glazbe u manjim sredinama. Orkestar je ostvario i dva inozemna nastupa, prvi u Makedoniji u kolovozu 2021. godine te drugi u Novome Sadu u kolovozu 2022. godine gdje je orkestar bio predstavnik Hrvatske u Tamburaškoj filharmoniji u sklopu Europske prijestolnice kulture 2022. Udruga se bavi i edukacijskim radom pa tako organizira Ljetnu školu tambure na Pagu koja će se održati u ljeto 2023. godine te sudjeluje u organizaciji Međunarodnog glazbenog festivala orkestara Sonus čiju prvu inačicu možemo očekivati 2024. godine.

Gradski tamburaški orkestar Križevci