Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1395

U Temi Krugova slušamo drugih petnaestak minuta razgovora s Koradom Korlevićem koji je vođen noću s 30. rujna na 1. listopada ove godine prilikom posjeta članova Astronomskog društva Perzeidi zvjezdarnici u Tičanu.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Kad dogodi se čudo Sofije Belle Monde i Ane Grigorjev, na odjelu knjiga za mlade Knjiga recepata za putovanje kroz odrastanje Danijele Pavlek i Vande Čižmek, na odjelu beletristike Kino Sloga Ivice Prtenjače, a na stručno-znanstvenom odjelu Mape značenja: Arhitektura vjerovanja Jordana B. Petersona.

Na današnji datum rođeni su George Eliot, André Gide, Endre Ady, Dora Maar, Virgilije Nevjestić, Edward Bernays i Boris Becker, otvorene su Olimpijske igre u Melbourneu, umrli su Jack London, Aldous Leonard Huxley, Mae West, Emil Zatopek i Mustafa Nadarević. 

U Vijestima Krugova saznajemo da su uvedeni novi prefiksi mjernih jedinica, da se otvara izložba posvećena Ivanu Meštroviću u Pragu, da je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige objavljen još jedan domaći filmološki klasik, te da se otvara izložba fotografija Ivice Lajtnera “Hrvatski prirodoslovni muzej – Sjećanja” u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu. 

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da Artemis 1 kruži oko Mjeseca, da s teleskopa James Webb stižu nove fotografije, da će se ukinuti prijestupna sekunda, te da svi naši slušatelji (naravno, i svi ostali) mogu predložiti imena zvijezda i otkrivenih planeta oko njih do 11. prosinca. 

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Wilhelma Friedmanna Bacha, Joaquina Rodriga, Mauricea Ravela, Benjamina Brittena, te grupa The Beatles i Pink Floyd.  

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1395 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 22. studenoga od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!