Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1396

U Temi Krugova slušamo trećih petnaestak minuta razgovora s Koradom Korlevićem koji je vođen noću s 30. rujna na 1. listopada ove godine prilikom posjeta članova Astronomskog društva Perzeidi zvjezdarnici u Tičanu. Razgovaramo o organizaciji rada na zvjezdarnici i općenito u Znanstveno-edukacijskom centru.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Priča o životu jedne nogometne lopte Vedrana Medenjaka i Sare Dumančić, na odjelu knjiga za mlade Gregov dnevnik: Prepuna pelena Jeffa Kinneya, na odjelu beletristike Pčelinja obitelj Anje Mugerli, a na stručno-znanstvenom odjelu Putovanje naših gena: Priča o nama i našim precima Johannesa Krausea i Thomasa Trappea. Najavljujemo i večerašnji posjet Borisa Leinera knjižnici. 

Na današnji datum rođen je Christian Doppler, Matica ilirska mijenja naziv u Matica hrvatska, održano je Drugo zasjedanje AVNOJ-a u Jajcu, proglašena je Federativna Narodna Republika Jugoslavija, prestao je s radom Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, a umrli su Marija Terezija, Marija Jurić Zagorka i Cary Grant.

U Vijestima Krugova saznajemo da se izložba Hvatači snova predstavlja u Jagodini u Srbiji, da je Gradsko kazalište “Zorin dom” u Karlovcu obilježilo 130 godina, da su održane 14. Večeri nacionalnih manjina u Bjelovaru, te da su otkriveni vrijedni arheološki nalazi ispod rimskog Koloseja. Najavljujemo i neke događaje u Križevcima.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno spominjemo Artemis 1, najavljujemo Dane Meteorita Križevci sljedeći mjesec, i podsjećamo da svi naši slušatelji (naravno, i svi ostali) mogu predložiti imena zvijezda i otkrivenih planeta oko njih do 11. prosinca. 

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Claudija Monteverdija, Gaetana Donizettija, Giacoma Puccinija, Briana Ena i Neila Younga, te grupa The Beatles i Azra.  

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1396 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 29. studenoga od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!