Uskoro započinje najtoplija manifestacija u godini – Advent u Križevcima

U više od mjesec dana trajanja Adventa u Križevcima održat će se preko 40 programa, rečeno je na konferenciji za medije na kojoj su organizatori predstavili program ovogodišnje manifestacije “Advent u Križevcima”. Gradonačelnik Mario Rajn kazao je kako je ovo najtoplija manifestacija koja se održava šestu godinu za redom :

“Ova manifestacija prvenstveno djeci i mladima mami osmjeh na lice, ali i svim ostalim građankama i građanima Križevaca daje priliku da se dodatno druže. Ove godine se odazvalo znatno više pokrovitelja i sponzora koji značajno podupiru cijelo događanje i na tome im zahvaljujem. Također zahvaljujem i Organizacijskom odboru i svim ljudima koji su se u to uključili. Tu je Komunalno poduzeće, Gradska uprava. Turistička zajednica, Destinacijska agencija, kreativke, kineziolozi, umjetnici i svi ostali. Svi će oni doprinijeti doživljaju Božića i Adventu u našem gradu. Siguran sam da će se priključiti i vrtići i škole. Neki programi su tradicionalni, neki novi i pozivam sve građanke i građane Križevaca, ali i drage nam goste od 2. prosinca do 8. siječnja 2023.na Advent u Križevcima” – rekao je gradonačelnik Mario Rajn.

Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije “Advent u Križevcima” i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško kazao je da se klizalište priprema. Otvorenje klizališta održat će se u subotu, 02. prosinca, cijena ulaznice će biti 10,00 kuna, a oni koji nemaju klizaljke moći će ih unajmiti za 10,00 kuna. Ove godine nastupit će poznati bendovi, Robert Mareković i Swingers, Marko Košutić, DJ Ivan Krnjić – Krnya, Ogenj, Ana Bustruc Duo, Kids from the sky dok će za doček Nove godine nastupiti TS Zlatni vez. Advent u Križevcima svojim nastupom obogatit će i Gradski puhački orkestar Križevci, Gradski tamburaški orkestar Križevci, HPD „Kalnik“ i Dječji zbor „Kristalići“.

“Ove godine je i Svjetsko prvenstvo u nogometu pa ćemo imati organizirano gledanje utakmica na prostoru Adventa. Istaknuo bih i jednu veliku promjenu, a to je upotreba višekratnih čaša. U samom pozivu za ugostitelje zabranili smo korištenje jednokratne ambalaže za pića. Čaše će se kaucirati, moći će se uzeti i vratiti. One će se ponovo prati i na taj način će se 50.000 jednokratnih čaša izbjeći koje inače završe u otpadu i u pravilu nisu reciklabilne. Otvorenje će biti u petak u 18 sati i taj dan će biti i klizanje besplatno” – rekao je Danijel Šaško.

Direktorica Turističke zajednice Olinka Gjigaš osvrnula se na Božićni sajam koji je početak cijele manifestacije i otvara se u petak ujutro. Božićne ukrase i prigodne poklone koje su izradile križevačke kreativke i kreativci iz okolici posjetitelji će moći razgledati i kupiti na Božićnom sajmu od 2. do 4. prosinca uz prigodan popratni program.

“Imamo ove godine izniman broj prijavljenih te će biti 20 izlagača na Nemčićevom trgu gdje će se ovaj vikend odvijati mnogobrojni programi: Djed Mraz, Baka pričalica, Tržnica vinske ceste i pozivam sve da dođu. Mislim da će biti veselo i toplo i centar grada će oživjeti idućih pet tjedana i da će biti ne samo sretnih Križevčana nego i svih onih ljudi dobre volje koji kruže Adventima po Hrvatskoj i doći će posjetiti naš mali grad” – rekla je Olinka Gjigaš.


Po prvi puta u organizaciji Udruge kineziologa Križevci svaku srijedu i subotu od 22,00 do 23,00 sata održat će se škola klizanja za odrasle pa se stoga pozivaju svi zainteresirani da se priključe i nauče osnove klizanja uz stručnog voditelja, kineziologa.

“Također, Udruga u subotu, 03. prosinca organizira razmjenu i prodaju zimske sportske odjeće i opreme na kojoj će građani moći nabaviti ili razmijeniti skije, sanjke, zimske jakne, skafandere te ostalu zimsku sportsku opremu i odjeću uz stručno vodstvo članove Udruge kineziologa “- rekla je predsjednica Udruge kineziologa Marjana Fržović.

Pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel izrazio je zadovoljstvo što će središtem grada krenuti maskirana rijeka trkačica i trkača. Početi će 18. prosinca.

-“Prošle godine je bila održana prva adventska križevačka utrka. Sav prikupljeni prihod od kotizacija bit će namijenjen u humanitarne svrhe.

Pozivam sve koji žele sudjelovati da dođu prigodno odjeveni, odnosno ukrašeni. Organizacija utrke je povjerena Školi trčanja Atletskog kluba Križevci, a trčati će se 2,2 kilometra” – najavio je Sandro Novosel.

Dolazak svetog Nikole i Djeda Božićnjaka, dječji doček Nove godine, Moto mrazovi, humanitarna akcija „Djeca daruju djecu“, Božićni ples i brojni drugi programi očekuju vas na ovogodišnjem Advent u Križevcima.
S ciljem promocije Vinske ceste križevačkoga Prigorja, te kroz projekt „Cross-border wine routes 2“ posjetitelji će moći isprobati i kupiti vina na Tržnici proizvoda Vinske ceste križevačkoga Prigorja koja će se održati od 02. do 04. prosinca, dok će se u petak, 16. prosinca održati Info dan Vinske ceste križevačkoga Prigorja uz glazbeni nastup.

ji/radiokrizevci.hr