Ne dirajte mi krugove, br. 1400

Na početku emisije u Temi Krugova slušamo dio predstavljanja prvog broja časopisa Kozmologija Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode. Od tri govornika odabran je onaj kojega još nismo slušali u Krugovima i koji dolazi “izvana”. To je filozof dr. sc. Kristijan Gradečak, specijalist za Schellingovu folozofiju prirode.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Nebo iznad Kapelščaka Hrvoja Kovačevića i Darija Kukića, na odjelu knjiga za mlade Bowie: Starman era Ziggy Stardusta Reinharda Kleista i Thomasa Gilkea, na odjelu beletristike Dok prelaziš rijeku Zorana Ferića, a na stručno-znanstvenom odjelu Budi kakva jesi: Nova znanstvena otkrića koja će vam promijeniti seksualni život Emily Nagoski. 

Na današnji datum rođeni su Louis Pasteur, Marlene Dietrich i Ivan Brkanović, Charles Darwin kreće na svoje putovanje brodom Beagle, prvi put je korištena eterska anestezija, u Londonu je održana praizvedba kazališne predstave Petar Pan Jamesa Matthewa Barriea, a umrli su Gustav Eiffel i Jakša Fiamengo.

U Vijestima Krugova govorimo o izložbi o Loboru, saznajemo da je umrla Maya Ruiz-Picasso, te da je objavljen novi hrvatski prijevod Danteovoga Čistilišta. 

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno spominjemo godišnjicu lansiranja teleskopa James Webb prije dva dana, te završetak misije InSight na Marsu.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Alexandra Pierra Françoisa Boëlyja, Dmitrija Šostakoviča, Amy Beach, Willema van Otterlooa, grupe Dorian Gray, Davida Knopflera i Leonarda Cohena. 

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1400 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 27. prosinca od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!