Dijana Mijač Dretar – povećan je broj odvoza narančaste kante

Građani Križevaca već su se navikli na odvojeno sakupljanje otpada. Na to ih podsjeća i kalendar odvoza otpada koje im Komunalno poduzeće dostavlja i u kojem su navedeni svi datumi odvoza pa stoga ove knjižice treba čuvati tijekom cijele godine. Voditeljica sustava zaštite okoliša u Komunalnom poduzeću Križevci Dijana Mijač Dretar ističe da su za 2023. godinu povećali broj odvoza otpada u narančastoj kanti.

“U knjižicama, odnosno kalendarima odvoza otpada su i kuponi za besplatni odvoz glomaznog otpada. Ovdje su navedeni svi datumi odvoza otpada za miješani komunalni otpad, biootpad, papir, reciklabilni otpad. Ove godine smo povećali broj odvoza narančaste kante, odnosno reciklabilnog otpada. Osluškujemo uvijek potrebe naših korisnika i vidjeli smo da je odvoz narančaste kante bio prerijedak. Korisnici su nam slali i upite na tu problematiku i zato smo povećali odvoz te kante u koju ide tetrapak, plastika, limenke čega ima jako puno. Htjela bih još ponoviti da se kante, osim zelene, ne naplaćuju po broju odvoza. Ako ta kanta nije puna, ne morate je staviti na odvoz. Na svakoj kanti imamo barcod koji detektira pražnjenje kante. Ukoliko je ne stavite na odvoz, nećete platiti pražnjenje nego samo fiksni dio cijene. Tako si možete smanjiti cijenu mjesečnog odvoza otpada. Cilj je da u zelenoj kanti bude što manje miješanog otpada već da se on razvrstava. Trebamo odlagalište Ivančino brdo što duže sačuvati i izdvajati maksimalne količine korisnog otpada” – kaže Dijana Mijač Dretar.

Poziva građane da skinu aplikaciju “Moj otpad” koja će ih upozoriti koji dan se odvozi koja kanta.
-Na toj aplikaciji postoji i digitalna kartica s barcodom za besplatan ulazak u reciklažno dvorište. Sve vrste otpada korisnici mogu besplatno dovesti u reciklažno dvorište u Donji Cubinec 30, a kartice su im i fizički dostavljene” – dodala je Dijana Mijač Dretar.

Edukacija nikada dosta, pa je proveden projekt “Živi održivo, smanji otpad” u sklopu kojeg je održano 25 predavanja i radionica. Najprije su educirali sve zaposlenike javnih ustanova.
“U 2023. godini nastavit ćemo s edukacijama. Želimo još više ukazati ljudima na važnost odvajanja bio otpada. Količina biootpada je u našoj kanti poprilična, preko 30 posto i čini veliki postotak u odvojenom sakupljanju otpada. Pozivam građane koji još nisu preuzeli naše smeđe kante za biootpad da to učine. Taj biootpad odlazi u kompostanu, a ne na naše odlagalište koje je sanirano i uređeno. Podsjećam da u smeđu kantu ne smiju ići ostaci kuhane hrane i kosti da ne bi privlačili glodavce. Tu idu ostaci od pripreme hrane, kore od krumpira, salate, luka, jabuka, trava, talog kave, ljuske jajeta, vrećice čaja… Ne smije se spremati u plastične vrećice jer bi plaćali kazne ” -upozorava voditeljica sustava zaštite okoliša.

Puno se radi na edukaciji djece koja kroz igru oče o odvajanju otpada. Tako je bilo i na okolišnim igrama održanim prije tjedan dana. Kroz njih je prošlo 300-tinjak učenika i to su bile kvalifikacije za prvu Gradsku okolišnu olimpijadu koja će se održati na Dan planete Zemlja 22. travnja.
“Učenici su pokazali izvrsno znanje, a na olimpijadi ćemo najbolje nagraditi izletom”- dodala je Dijana Mijač Dretar.

ji