Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske podržalo programe Gradskog muzeja Križevci u 2023. g.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske podržalo je programe Gradskog muzeja Križevci u 2023. godini.


-Aplicirali smo sa četiri prijavnice i ove godine nam niti jedna nije odbijena. Riječ je o programu izložbi iz fundusa i ostalih izložbi “Muzej i grad – u prostoru i vremenu” (50 godina Hotela “Kalnik” Križevci, Ženska i muška perspektiva u temeljima naivnog slikarstva: Đurđica Balog i Pero Topljak, Igor Galaš – Retrospektiva nagrađenih radova Duško Šibl: Odiseja – samostalna retrospektivna izložba, Ana Mušćet: Borovo sekvence, SUFFest: Festival suvremene umjetničke forme na temu Urbane intervencije, Povijest medicine i ljekarništva u Križevcima, Fundusi u vezi – ALU & GMK) podržan je s 6.636,14 EUR. Osmislila sam ove godine i jedan program s obzirom da se otvorila prijavnica za stručnja događanja, a to je program stručnih događanja “Suvremena početnica: Uvod u umjetničku lektiru”, novoosmišljeni stručni program Muzeja autorice Tee Hatadi koji dovodi stručne predavače: dr. sc. Markita Franulić – Tehnički muzej, dr. sc. Sandra Križić Roban – Institut za povijest umjetnosti / Ured za fotografiju Zagreb, dr. sc. Jasmina Fučkan – Muzej za umjetnost i obrt, Darko Šimičić – Institut Tomislav Gotovac i  profesori ALU – suradnja, te predavače i izbornike Vanju Babića – Galerija Matica Hrvatska i Sašu Pavkovića – HRT Ministarstvo kulture i medija podržalo je s 2.654,46 EUR. Prijavili smo i konzervatorsko-restauratorske radove naše papirnate građe na gradivu Gradskog muzeja Križevci i podržani su s 2.654,46 EUR. U Državnom proračunu je tako za te programe Gradskog muzeja Križevci i Likovne galerije do sada osigurano  sveukupno 11.945,06 EUR – kaže ravnateljica Tea Hatadi.

Za investicijska ulaganja prijavili smo potpunu izmjenu elektroinstalacija i rasvjete u zgradi Muzeja i Likovnoj galeriji. To nam je podržano s 9. 290,60 EUR-a. Dakle, sveukupno je Ministarstvo kulture sve programe podržalo sa 21.235,66 EURA.
To je samo djelić programa, a mi ćemo imati kroz godinu i drugih izložbi i programa tako da će posjetitelji imati priliku prisustvovati brojnim događanjima koje ćemo organizirati te ih pozivamo da nam dođu” – dodaje ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi.