Susret – Martin Topljak: Križevački kraj ima uvjete za agroturizam

Apsolvent na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Martin Topljak iz Cubinca zadovoljan je svojim odabranim smjerom školovanja. Nakon završenih tri godine studija na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima, nastavio je smjer agrobiznis i ruralni razvitak na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

-Drago mi je što sam prvi dio visokoškolskog obrazovanja proveo na VGUK u Križevcima i odlučio nastaviti školovanje u Zagrebu. Visoko gospodarsko učilište ponudilo je smjer Menadžment u poljoprivredi i u te tri godine sam stvarno shvatio da je poljoprivreda moja velika ljubav. Prisutna je i u obitelji već godinama, iako imamo samoopskrbno gospodarstvo samo za svoje potrebe. I to mi je lijep način za steći početnu praksu i osjetiti ljubav prema poljoprivredi. Križevački studenti dobivaju čak više znanja kroz praksu nego oni u Zagrebu tako da sam i s time bio vrlo zadovoljan” – kaže Martin Topljak.

Napominje da mu je studiranje na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima otvorilo nove vidike i puteve te uključivanje u akademski život zajednice posebno kroz studentske projekte Hackathon i studentsku praksu.

-Dr.sc. Sandra Kantar i dr. sc. Kristina Svržnjak su profesorice koje su nas stvarno poticale na to da se uključujemo u aktivnosti i na taj način učimo. Zbog toga sam i u aktivnostima života u zajednici implementiran i danas. VGUK je odličan posebno što se tiče terenske prakse jer organiziraju posjete raznim gospodarstvima i tvrtkama u poljoprivredi, zatim onima koje se bave agroturizmom i slično. Drago mi je da smo u Hackathonu bili uključeni i mi studenti da kažemo svoje mišljenje i izrazimo svoje želje.

Vezali smo se uz poticanje agroturizma u okolici Križevaca jer stvarno imamo lijep kraj i potencijala za to. Primjer toga je seoski turizam Čabraji i kada bi se otvorilo još nekoliko gospodarstava i povezala poljoprivreda sa turističkom aktivnosti, bila bi to lijepa priča o agroturizmu. Trebalo bi krenuti u obnovu različitih atrakcija jer imamo lijep grad i okolicu, lijepa jezera i moglo bi se sve iskoristiti povezivanjem poljoprivrede i turizma da kroz to možemo napraviti korist našim poljoprivrednicima i da mogu prodati svoje proizvode – ističe Martin Topljak. 

-Na meni je sada da rješavam ispite, a trenutno sam i na praksi u KLIK-u, Križevačkom laboratoriju  inovacija za klimu što mi je izvrsno. Prisutni smo u gradu kao neki konzultanti za energetsku tranziciju i jedan od glavnih dionika u gradu što se tiče energetske tranzicije, a po meni i ruralnog razvoja. To je svakako budućnost ovih naših ruralnih krajeva, da se implementira ta zelena energija u samo zajednicu i da Križevci postanu energetski neovisan grad do 2030. godine što nam je i cilj” – izjavio nam je Martin Topljak.