U sklopu Noći muzeja predstavljanje novog izdanja Križevačkih štatuta

U sklopu Noći muzeja u križevačkom će Gradskom muzeju u petak 27. siječnja biti održano predstavljanje novog izdanja najpoznatijih hrvatskih vinsko-pajdaških regula “Križevačkih štatuta”.

O izdanju će u ime sunakladnika govoriti križevački gradonačelnik Mario Rajn, predsjednik Društva za očuvanje križevačke baštine “Križevački štatuti” Siniša Katavić i direktor tvrtke Prigorski Media d. o. o. Željko Picig. U ime domaćina okupljene će pozdraviti ravnateljica križevačkoga Gradskog muzeja Tea Hatadi, a samo izdanje predstavit će urednica Tanja Baran. Kroz program će voditi hižni japica “Krìževačkih štatuta” Zoran Homen. Početak je u 18.30 sati.

Novo izdanje “Štatuta”, oblikovano suvremenim dizajnom, dobro je poznati cjelovit zapis Pajdaša Zvonka, Zvonimira Pužara, s početka 20. stoljeća. Sastoji se od tri publikacije: knjige “Križevački štatuti”, Hižnoga protokola i Pajdaške legitimacije. “Štatuti” i “Protokol” su u tvrdim koricama, a likovno su oblikovani fotografijama s Nacionalnog natječaja za hrvatsku vinsku fotografiju koje su dvije godine zaredom u zajedništvu organizirali Društvo “Križevački štatuti” i Grad Križevci.