Dražen Cmrk dao krv 100 puta – u Križevcima akcija traje tri dana

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Križevcima ove je godine povećana na tri dana pa darivatelji mogu krv dati u Hotelu Kalnik
u srijedu i četvrtak od 12 do 18, a u petak od 9 do 13 sati.

Za dugogodišnjeg darivatelja krvi Dražena Cmrka iz Svetog Ivana Žabna danas je bilo jubilarno darivanje krvi. Krv je dao po 100-ti puta. Započeo ju je davati još kao srednjoškolac, a računa da je do sada dao blizu 50 litara ove dragocjene tekućine.
“Prvo davanje bilo je 1984. godine i tako je krenulo. Bilo je nešto prekida u ratnim vremenima, ali nakon toga sam nastavio redovito davati krv. Osjećaj je dobar, čak se osjećam i puno bolje poslije davanja krvi. Nastavit ću tako i dalje dok dopušta zdravlje i godine života. Nadam se da sam pomogao mnogim ljudima i drago mi je zbog toga” – izjavio nam je Dražen Cmrk te poručio svima mladima, ali i ostalima koji još nisu dali krv, da to učine.
“To je bezbolno, a i humano” – kaže Dražen Cmrk koji je aktivan u Gradskom društvu Crvenog križa Križevci i uvijek spreman pomoći.

Predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus ističe da je ova županija prva u Hrvatskoj po broju prikupljenih doza krvi :
“Povećali su nam u Križevcima dane prikupljanja krvi sa dva na tri te upućujem apel svim našim dobrim sugrađanima, svim ljudima da se priključe ovoj velikoj obitelji humanih ljudi, darivatelja krvi kako bi još povećali broj doza na godišnjoj razini. Posebno pozivam mlade da dođu, jer tko jednom počne davati krv, daje to sve dok to može ovisno o godinama i zdravstvenom stanju. Davanje krvi je i kontrola zdravlja pa se odazovite apelu jer su dva dana darivanja krvi, srijeda i četvrtak omogućena u popodnevnim terminima, te jedan dan, u petak prijepodne” – kaže Đurđica Trbus.