Odgojna skupina ,,Bubamare” Dječjeg vrtića Križevci u projektu “Say hello to the world”

Tijekom 2022./2023. ped.god. Dječji vrtić Križevci dobio je poziv za uključivanje u projekt „Say hello to the world“ u koji se uključila odgojna skupina „Bubamare“, pod mentorstvom odgojiteljica Tamare Bogdanović i Ivone Zelčić Pavliček.

Partner u projektu je Dječji vrtić Jelka iz Slovenije, odgojna skupina „Biseri“.

Aktivnosti su osmišljene kroz kratkoročne ciljeve – ,,5 prstiju” koji sadrži 5 tema kroz koje prolaze djeca pod mentorstvom odgojitelja.  Nakon obrade pojedine teme, slijedi njeno predstavljanje djeci vrtića s kojim surađujemo putem video mreže.

Naše su ,,Bubamare” sa svojim odgojiteljicama uspješno obradile temu prvog prsta – To sam ja. U okviru teme djecu se poticalo da sama predlažu i dogovaraju koje će aktivnosti provoditi i na kraju predstaviti djeci i stručnjacima partnerskog vrtića. Naglasak je bio na poticanju što veće kreativnosti i aktivnosti djece tijekom samog projekta.

Provedene aktivnosti: pronaći na karti zemlju iz koje dolaze prijatelji, crtež sebe po osjećaju i vlastitoj zamisli, autoportret uz materijalne poticaje, fotografiju; dovršiti drugu stranu lica prema fotografiji, govorno-komunikacijske aktivnosti; što sve mogu; na što sam ponosan, čega se bojim, koliko visoko skačem, kakvu boju kose i očiju imam, kako se zovem?, pronađi sličnost i razliku među djecom; usporedba djece individualno i u paru gledajući se u ogledalo, iscrtavanje najmanjeg i najvećeg djeteta u skupini; usporedba, centar početnog čitanja/pisanja; kako se piše moje ime, glazbeni centar; pjesma “Glava, ramena, koljena, stopala”.

Cilj projekta je da se djeca kroz različite zanimljive aktivnosti motiviraju biti tolerantnijom, bez predrasuda i stereotipa, da uvažavaju i poštuju drugačije od sebe. Svaki vrtić i škola koja je uključena u Projekt “Say hello to the world” i koja uspješno provode projekt na kraju dobiva naziv “Tolerantan vrtić/ Tolerantna škola”.

Projekt “Say hello to the world” međunarodni je projekt unutar kojeg se djeca u vrtićima i školama međusobno povezuju preko video mreže. Na taj način djeca imaju priliku vidjeti se uživo, komunicirati, naučiti strane riječi. Veliki naglasak je na upoznavanju različitih kultura, običaja, načina života. Djeca mogu jedna drugima pokazati kako se igraju, kakve pjesme pjevaju, u kakvom okruženju žive, kakvu hranu jedu, kojim jezikom govore.