VGUK provodi projekt Smart Organic Food Initiative

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima (VGUK)  u ulozi vodećeg partnera počelo je s provedbom projekta Smart Organic Food Initiative (SOFI) u prosincu 2022. Članovi projektnog tima ispred VGUK su dr. sc. Dijana Horvat, dr. sc. Silvije Jerčinović, dr. sc. Sandra Kantar, dr. sc. Kristina Svržnjak i Marina Topalović, mag. oec. Partneri na projektu su Udruga za Ekonomiju Zajedništva (Križevci, Hrvatska), Središte za cjeloživotno učenje (Travnik, Bosna i Hercegovina) te udruga Starkmacher (Mannheim, Njemačka).

Projekt se provodi u okviru Europske klimatske inicijative koja financira projekte zaštite klime u cijeloj Europskoj uniji u ime Saveznog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost iz Njemačke. Sadržajnu podršku projektu pružaju gradovi Križevci i Travnik te Visoka tehnička škola (Kleve, Njemačka).


Grad Križevci nastoji postati 100% klimatski neutralan grad do 2030. S obzirom na to da je grad okružen ruralnim područjem, postizanje klimatske neutralnosti nije moguće bez uključivanja dionika lokalne poljoprivrede. Projektom će se otvoriti prostor dijaloga i edukacije dionika zbog izrade klimatskih akcijskih planova za Križevce i Travnik. Također, istražit će se utjecaj lokalne poljoprivrede na klimatske promjene i biološku raznolikost u projektnim područjima.

U projekt će se uključiti i potencijalne inicijative o korištenju energije u proizvodnji hrane i poljoprivredi te ekološki pametne poljoprivrede, a sve s ciljem podizanja svijesti i klimatske akcije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Naglašavajući potencijal ekološke pametne poljoprivrede, projekt SOFI pokreće zelenu tranziciju u području poljoprivrede u istraživanim područjima.


Ciljne skupine su : poljoprivredni proizvođači: mali poljoprivrednici, vlasnici poljoprivrednog zemljišta i studenti poljoprivrede, potrošači te općine, odnosno gradovi..