Župan Stjepan Kožić: Zagrebačka županija je osigurala gotovo 637 tisuća eura za sustav civilne zaštite

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić danas je u povodu obilježavanja Dana civilne zaštite dodijelio predstavnicima operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije ugovore u vrijednosti 636.800 eura.

„Čestitam Vam što činite za žitelje Zagrebačke županije i puno šire, posebice u ovim izazovnim vremenima. Ovim dobivenim sredstvima ćete lakše funkcionirati. Ponosan sam da je riječ o iznosu koji niz godina kontinuirano raste. Tako je i vrijednost ovih ugovora u odnosu na proteklu godinu veća za gotovo 23 tisuće eura. Vjerujem da ćeme u budućim proračunima osigurati još više novaca“, rekao je Kožić i zahvalio pripadnicima operativnih snaga na svakodnevnoj požrtvovnosti s više obuke, a manje intervecija na terenu.

Damir Pilčik, pročelnik područnog ureda Zagreb Ravnateljstva civilne zaštite istaknuo je kako su operativne snage pokazale visoku razinu pripravnosti i bile maksimalno uključene za vrijeme pandemije i potresa kako na našem području, tako i u Turskoj gdje su operativci s područja Zagrebačke županije bili u nacionalnom timu koji je išao u pomoć nakon katastrofalnih potresa. “Stalno pokazujemo visoku razinu profesionalnosti i senzibiliteta. Obilježavanje Dana civilne zaštite uz ova sredstva za opremanje i osposobljavanje, znak je da je Zagrebačka županija prihvatila razvoj civilne zaštite, posebno na lokalnoj razini”, poručio je.

„Sva sredstva uložena u vatrogastvo višestruko će se vratiti i unaprijediti naš rad. Podići će se nivo našeg rada, a posebno zahvaljujem županu i Zagrebačkoj županiji, a mi ćemo svojim radom i zalaganjem na terenu opravdati dobivena sredstva“, rekao je predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek, zahvalivši Zagrebačkoj županiji na kontinuiranoj financijskoj pomoći.

Ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije Drinka Sopta zahvalila je Županiji što svake godine uz redovna sredstva osigurava i nadstandard, a dobivena sredstava namijenit će za opremanje županijskih interventnih timova, posebice za nabavku šatora. “Ove godine je donacija veća u iznosu od 3 tisuće eura u odnosu na prošlu godinu, a sredstva ćemo iskoristiti za opremanje naših županijskih interventnih timova”, poručila je.

„HGSS ima pune ruke posla, a osim rada na terenu, uvelike radimo i na pomlađivanju članstva s obzirom da broj akcija i intervencija iznimno raste“, rekao je pročelnik HGSS Stanice Samobor Nikola Tot. „Dobivena sredstva uložit ćemo u edukacije, opremanje i pomlađivanje s obzirom da je volonterski rad sve teže uskladiti s profesionalnim“, istaknuo je pročelnik HGSS Stanice Zagreb Marin Lukas.

„Velike prirodne katastrofe osvijestile su potrebu potražnih pasa u sustavu civilne zaštite, a nama je iznimno drago da nas Županija podržava već niz godina kako bi mogli održavati obuke i opremati potražne timove“, rekao je predsjednik Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa Vedran Vukomanović.

Uz župana Kožića, dodijeli ugovora nazočili su i zamjenik župana Ervin Kolarec, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije i pročelnica Stručne službe župana Renata Zgurić.