Tehnički zbor sudionika sustava civilne zaštite privukao velik broj građana

Na prostoru Sajmišta u Koprivnici, u četvrtak je održan Tehnički zbor sudionika sustava civilne zaštite u organizaciji Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije i Koprivničko-križevačke županije, a povodom njezine 30. obljetnice.

Podršku pripadnicima sustava civilne zaštite pružili su ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut sa suradnicima, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, župan Darko Koren, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite KKŽ Ratimir Ljubić, gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić, zamjenica gradonačelnika i načelnica Stožera civilne zaštite Grada Koprivnice Ksenija Ostriž, načelnik Policijske uprave KKŽ Dragutin Vurnek, pročelnici područnih ureda civilne zaštite i voditelji službi iz cijele Hrvatske, članovi županijskog Stožera, načelnici općina i članovi općinskih stožera, ravnatelji ustanova, pročelnici županijskih upravnih tijela te brojni polaznici vrtića i škola.

Uz Županiju i županijski Stožer civilne zaštite u organizaciji su sudjelovali Ravnateljstvo civilne zaštite i Služba civilne zaštite Koprivnica, Hrvatska vatrogasna zajednica i Vatrogasna zajednica KKŽ, Hrvatski Crveni križ i Društvo Crvenog križa KKŽ, Hrvatska gorska služba spašavanja i HGSS Stanica Koprivnica, Policijska uprava koprivničko-križevačka, Zavod za hitnu medicinu KKŽ te Grad Koprivnica.

Ravnatelj Damir Trut okupljenima je čestitao 30. obljetnicu Županije, čije je zalaganje i napredak u razvoju sustava civilne zaštite pohvalio, te istaknuo kako je cilj ovakvih događanja edukacija i informiranje građana o sustavu civilne zaštite.

„Ovdje je i Državna intervencijska postrojba civilne zaštite koja predstavlja sofisticiranu opremu koja se koristi u najsloženijim akcijama traganja i spašavanja. Posjetitelji imaju priliku vidjeti daljinski upravljano vozilo koje se koristi za gašenje, dekontaminaciju i uklanjanje prepreka u području opasnom za ljude te komunikacijsko-zapovjedni kontejner i kamion s opremom za spašavanje iz ruševina“, naglasio je ravnatelj Trut te proglasio Tehnički zbor otvorenim. Na info pultu Ravnateljstva građani su se mogli informirati o postupanju u slučaju požara, potresa, poplava i drugih velikih nesreća.

Okupljenima je pozdrave zatim uputio župan Darko Koren, dodavši kako sustav civilne zaštite naše županije funkcionira na najvišoj mogućnoj razini.

„Zahvaljujem svima koji su uključeni u organizaciju današnjeg Tehničkog zbora te pohvaljujem sve pripadnike sustava civilne zaštite na doprinosu našoj zaštiti i sigurnosti u brojnim kriznim situacijama – od pandemije, poplava, potresa, migrantske krize te rata u Ukrajini. Županija Vas podržava u svim aktivnostima, a iza vašeg rada stoji mnogo uloženog truda, hrabrosti i predanosti. Od srca vam hvala na svemu što činite za našu sigurnost i zaštitu“, kazao je župan te pripadnicima službi poželio mnogo uspjeha u radu i što manje intervencija.

Uz zahvale svima na sudjelovanju, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite KKŽ Ratimir Ljubić dodao je kako je županijski sustav civilne zaštite u brojnim kriznim situacijama koje su obilježile posljednje razdoblje pokazao svoju stručnost, spremnost i operativnost. Istaknuo je kako sastavnice sustava civilne zaštite djeluju sinergijski te odlično surađuju i komuniciraju, što je preduvjet za učinkovito i kvalitetno prevladavanje različitih ugroza.

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković uputio je čestitke Županiji i županijskom Stožeru, dodavši kako mogu biti ponosni na svoje pripadnike žurnih službi, istaknuvši kako smo jedna od najvatrogasnijih županija koja mnogo ulaže u taj sektor.

Pohvalama se pridružio i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, koji je naglasio kako su napravljeni mnogi iskoraci u sustavu civilne zaštite te da moramo biti ponosni kad vidimo koliko imamo ljudi koji su spremni čuvati naše zdravlje, živote i imovinu.

Nakon uvodnih govora, župan i suradnici su, u pratnji ravnatelja Truta, zapovjednika Tucakovića i ostalih gostiju, obišli sudionike Tehničkog zbora te razgledali njihova vozila i opremu, uz edukacije o novinama u sustavu. Od opreme su predstavljena brojna vozila i cisterne, čamci, oprema za spašavanje i djelovanje u kriznim situacijama, medicinska i policijska oprema i slično, a pripadnici službi civilne zaštite posjetiteljima su održali i zanimljive prezentacije, poput gašenja požara osobnog vozila posebnim pjenilom.

Dodana vrijednost Tehničkog zbora bile su edukacije usmjerene na djecu vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, koja su sa zanimanjem promatrala prezentacije i opremu, a sudjelovali su Dječji vrtić Tratinčica, Dječji vrtić Sv. Josip, OŠ Antun Nemčić Gostovinski, OŠ Braća Radić, OŠ Đuro Ester, COOR Podravsko sunce, Gimnazija Fran Galović Koprivnica, Srednja škola Koprivnica i Obrtnička škola Koprivnica. Obzirom na krizne situacije s kojima smo bili suočeni posljednjih godina, od izuzetne je važnosti ovladati osnovnim informacijama od najranije dobi, a takva znanja mogu pomoći u spašavanju života.