U Križevcima održana spomen-svečanost 55. godišnjice smrti Stjepana Kranjčića

Trodijelnim programom u Križevcima je na Uskrsni ponedjeljak 10. travnja 2023. održana spomen-svečanost 55. godišnjice smrti križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića (Petrijanec, 5. 12. 1918. – Rim, 10. 4. 1968.).
Svečanost je započela na križevačkom gradskom groblju gdje je molitvu na Kranjčićevu grobu predvodio križevački župnik Stjepan Soviček. Kranjčićeve su stihove, koje je on pisao u svojim bogoslovskim danima, interpretirale članice Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“.

Uslijedila je svečana misa koju je u župnoj crkvi sv. Ane, uz pjev muškog okteta „Sveti Marko Križevčanin“ predvodio rektor Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati Matija Pavlaković. „Danas smo pohodili Kranjčićeve zemne ostatke na križevačkom gradskom groblju i molili Boga za njegovo proglašenje blaženim, jer nas je na to pozvao i mjesni biskup mons. Vjekoslav Huzjak 2018. godine, o 100. obljetnici Kranjčićeva rođenja i 50. godišnjici njegove smrti moleći Gospodina ‘da nam dade znak da spoznamo jesmo li bili preuzetni kada smo mislili da bi Kranjčića trebalo proglasiti blaženim ili smo pak u cijelom procesu prespori’“, istaknuo je u svojoj propovijedi preč. Pavlaković.

„Moram priznati da sam iznimno počašćen što sam večeras, zajedno sa svima vama, dionik ove spomen-svečanosti i što se pridružujem plejadi mnogih eminentnih propovjednika koji su s ovoga mjesta progovorili o ovom iznimnom duhovnom stupu Zagrebačke nadbiskupije, Stepinčevom bliskom suradniku koji je, zbog odanosti svojem nadbiskupu, iz Zagreba protjeran u Križevce gdje je svojim kreposnim životom zaslužio glas svetosti“, nastavio je propovjednik i dodao: „Nažalost, o dr. Kranjčiću nisam znao mnogo sve do trenutka kada sam, pripremajući ovu homiliju, zavirio ozbiljnije u njegov bogat životopis, uočivši mnoge karakteristike koje je imao i drugi sveti svećenik kojeg sam pak osobno poznavao i s kojim sam živio, a koji je bio kolega dr. Kranjčiću. To je moj nekadašnji župnik i graditelj Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu Dubovcu prelat Marijan Radanović. Obojica krhki ljudi, samozatajni, no čvrsto oslonjeni o Boga. Svoje su živote posvetili ljudima kojima su bili poslani pa, promatrajući njihove svete živote, možemo zapravo vidjeti kako je Bog iznenađujuć kada se služi tako jednostavnim ljudima kako bi nas uveo u najveću životnu istinu, doveo nas do dodira vječnosti i darovao nam besmrtnost.“

Rektor Pavlaković je zaključio da je križevački župnik dr. Kranjčić s puno ljubavi odgovorio na Isusov poziv širenja njegove Radosne vijesti u križevačkom kraju tijekom 16 godina potpune zauzetosti za povjereno mu stado na svim životnim razinama. „Što nam svima poručuje ovaj znameniti Križevčanin rodom iz okolice Varaždina?“, upitao je propovjednik i zaključio: „Sve nas podsjeća na to da ostanemo vjerni Isusu, njegovom evanđelju života i istine. Župnik Kranjčić nas poziva da budemo jaki, odvažni i ustrajni u vjeri, tom vrijednom daru koji rasvjetljuje našu pamet za vidjeti istinito i upravlja naše srce za činiti dobro.“
Uslijedilo je svjedočanstvo s prezentacijom zagrebačkog pisca Nevena Drozdeka pod nazivom „Moj Stjepan Kranjčić“. On je opisao svoj put upoznavanja hrvatskih velikana, osobito duhovnih, a svoje je susrete s njima uobličio u dvije knjige kratke proze koje je izdao „Glas Koncila“. Među njih je Neven Drozdek uvrstio i križevačke duhovne velikane sv. Marka Križevčanina i Stjepana Kranjčića. Posebno je detaljno opisao Kranjčićeve osobine koje je križevački župnik živio pa i danas svijetli kao uzor: postojanost, potiskivanje sebe za veće dobro, važnost obitelji i prijateljstva, biti oslonac, moliti i javno ispovijedati vjeru, živjeti zdravu i pravu muškost, biti ostvaren, hrabar, muževan čovjek.
Svim sudionicima uz domaćina župnika Sovičeka na kraju je svečanosti zahvalila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran sa suradnicima uručivši gostima izdanja posvećena Stjepanu Kranjčiću. Istaknula je da su po Kranjčićevim poticajima u više od 15 godina postojanja udruge ostvarena mnoga dobra: od Dana hrvatskih svetaca i blaženika preko nacionalnih natječaja za književnost kršćanskoga nadahnuća za odrasle i djecu: Književnog i Dječjega Kranjčića, ali i mnoga druga znana i neznana dobra. Zaključila je da i u tom smislu svetost povezuje i upućuje na dobro.
Organizatori proslave Kranjčićeva spomendana bili su Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.