Od petka do nedjelje – Križevačko veliko spravišče

U znak sjećanja na legendu o „pomirbi“ kalničkih šljivara i križevačkih purgera, manifestacija je nazvana „Križevačko veliko spravišče“ i već pet desetljeća nastavlja tradiciju i njegovanje tradicionalnih običaja uz razvijanje bratstva i pajdašije među ljudima dobre volje.

Križevačko veliko spravišče je veliki sajam kulture na kojem se predstavlja kulturno-povijesna baština križevačkog kraja. Riječ je o manifestaciji u sklopu koje se odvija najveća interaktivna predstava na otvorenom o pomirbi križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara u kojoj publika sudjeluje brojnim zdravicama po Križevačkim štatutima.

Svečano otvaranje manifestacije održano je u petak uz povorku u kojoj je sudjelovalo preko 200 sudionika, od kulturno-umjetničkih društava, Križevačke djevojačke straže i Križevačkih mažoretkinja pa do glumaca Spravišča i ostalih uzvanika. Nakon povorke, održana je tradicionalna predstava u kojoj je gradonačelnik Mario Rajn predao ključ grada na tri dana varoškom sucu.

Predstavu su pratili saborski zastupnik Mišel Jakšić, koprivničko-križevački župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, zamjenik gradonačelnika Križevaca Danijel Šaško, načelnik Svetog Ivana Žabna Nenad Bošnjak, načelnik Kalnika Mladen Kešer, predsjednik križevačkog predstavničkog tijela Igor Frbežar, predsjednik Uprave Radnika Mirko Habijanec, gradski pročelnici, brojni prijatelji grada i uzvanici.