Kardamom

Čudotvorna biljka

Kardamom je plod velikog višegodišnjeg grma koji raste u prašumama Zapadne Gate (također poznate kao brda Kardamoma), u istočnoj Indiji. Također postoji njemu vrlo srodna vrsta koja raste u Sri Lanki.
Danas se obje vrste uzgajaju u regijama iz kojih potječu te u Tanzaniji, Vijetnamu, Papui Nova Gvineja, no Gvatemala je glavni izvoznik.
Upotrebljavali su ga još stari Egipćani, zatim Grci i Rimljani, a starim je karavanskim putovima došao u Europu iz Indije i Bliskog istoka. Zemlje koje su najveći proizvođači kardamoma su Indija (obilno raste na obali Malabar), Šri Lanka, Malezija i Papua Nova Gvineja.
U Indiji se kardamom koristi već 2000 godina. Do Europe je stigao preko karavanskih ruta, a vikinzi su ga donijeli iz Konstantinopolisa u Skandinaviju, gdje je i danas vrlo popularan.
Aroma kardamoma je jaka ali sočna, voćna i prodorna. Okus je limunast i cvijetni, s notama kamfora i eukaliptusa zbog cineola u eteričnom ulju; opor je i dimljen, s toplom, gorko-slatkom notom, a opet je čista i svježa.
Smatra se članom porodice đumbira. Raste kao mali, trajni grm, visine 1-3 metra, s kopljastim listovima i kratkim cvjetajućim stapkama. Cvate između siječnja i svibnja, a cvjetovi su zelenkastobijele ili ljubičaste boje. Nakon cvjetanja stapke proizvode male zelene komuške koje mogu sadržavati do dvadeset aromatičnih sjemenki.
Zelene komuške kardamoma su najuobičajenije, a bijele komuške su zapravo zelene koje su izblijedjele. Smeđe komuške kardamoma nisu pravi kardamom već srednja podvrsta. Okus i tekstura smeđe podvrste nisu tako delikatni. Cijele ili mljevene sjemenke brzo gube okus pa je najbolje kupovati cijele komuške. Tanke se komuške bace prije nego se sjemenke melju.
Danas je najprisutniji u indijskoj kuhinji. U Indiji ga stavljaju u čaj s mlijekom i u vruću čokoladu, a miješaju ga i s curryjem. No vrlo se brzo proširio po cijelom svijetu.

Na Bliskom istoku ga koriste za pripremu kolača i slastica te za razblaživanje okusa jake kave, a dodaje se i u čaj jer potiče probavu.
Nakon šafrana i vanilije, kardamom je treći najskuplji začin na svijetu.
Osim što je izvrstan začin u kulinarstvu, kardamom je bogat ljekovitim svojstvima i ima široku primjenu.
Sadrži kalcij, magnezij, fosfor, kalij, natrij, željezo, mangan, cink, tiamin, riboflavinniacin i vitamin C.
Upotrebljava se sirov, u obliku tinkture, kao eterično ulje ili čaj. Najčešće se navodi ljekovito djelovanje na probavni sustav. Ekstrakt kardamoma sadrži hlapive komponente koje pomažu kod loše probave te potiču metabolizam. Zahvaljujući tome može ublažiti problem nadimanja, žgaravicu i pojačati apetit, prstohvat kardamoma može pomoći u sprječavanju mučnine i povraćanja. Smatra se i diuretikom što ga čini korisnim za probleme urinarnog trakta, čisti bubrege od kalcija i uree te na taj način može pomoći pri gubitku težine, može smanjiti krvni tlak i ukloniti toksine iz organizma.
U ayurvedskoj medicini kardamom se koristi za liječenje astme jer potiče cirkulaciju krvi u plućima. Općenito ljekovito djeluje na različite respiratorne alergije.

Eterično ulje kardamoma često se koristi u masaži za opuštanje mišića, pomaže kod ublažavanja simptoma upaljenih živaca, bolova u leđima i smanjenje stresa.
Čaj s mljevenim kardamomom pomaže u ublažavanju depresije. Čaj od kardamoma i cimeta pomaže u slučajevima upale grla i promuklosti koja se javlja kod prehlade ili gripe.
Može se koristiti za ispiranje usta ako se doda nekoliko kapi esencijalnog ulja u vodu, dezinficira usnu šupljinu i vraća svjež dah. Pitkoj vodi može se dodati da je dezinficira. Blaga otopina može se koristiti za dezinficiranje kože.
Ulje kardamoma ima termičko djelovanje, posljedica toga je znojenje koje može olakšati groznicu ili potaknuti iskašljavanje. Ulje kardamoma također može neutralizirati štetno djelovanje duhana i smiriti ubode insekata. Prevelike doze mogu uzrokovati uznemirenost, iritaciju probave, a ne preporučuje se ni trudnicama ni dojiljama.

U ajurvedskoj medicini koristi se za liječenje astme jer potiče cirkulaciju krvi u plućima. Općenito ljekovito djeluje na različite respiratorne alergije

sunce-snaga-prirode.hr