KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKI HNS: Želimo i zagovaramo nultu stopu tolerancije na nasilje nad ženama!

– Priopćenje za medije

Koprivnica, 21. rujna 2018. – Ženska inicijativa koprivničko-križevačkog HNS-a održala je danas konferenciju za novinare povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se u Hrvatskoj obilježava 22. rujna, a Ženska inicijativa HNS-a  obilježit će ga diljem Hrvatske prigodnim akcijama. Naime, otvaranjem ove teme želimo senzibilizirati javnost i osvijestiti naše sugrađane da je nasilje u bilo kojem obliku apsolutno neprihvatljivo i da se radi o najekstremnijem obliku kršenja, najčešće, ženskih ljudskih prava.

„U Hrvatskoj je od 2010. do 2017. ubijeno 156 žena, godišnje su ubijene 22 žene, femicid danas čini 25-35 posto svih ubojstava, kazne za počinitelje su izrazito niske, a posljednjih godina svjedočimo brutalizaciji i obiteljskog i nasilja nad ženama“, kazala je uvodno Andreja Horvat Friščić, predsjednica Ženske inicijative županijskog HNS-a.

Predsjednica koprivničko-križevačkog HNS-a Jasmina Pavlović osvrnula se na crnu statistiku iz  Koprivničko-križevačke županije.

„Prema podacima PU Koprivničko-križevačke, na širem području Koprivnice nasilje trpi 112 naših sugrađana, s križevačkog područja je to 68 osoba, dok je na đurđevačkom području 17-ero osoba izloženo nasilu.  U našoj Županiji nasilje trpi svaki 586. građanin – to za nas u HNS-u nije prihvatljivo. Tako drugo dok sve te brojke ne budu NULA, postoji prostor i za političku i za javnu borbu protiv nasilja nad ženama – mi želimo i zagovaramo nultu stopu tolerancije na nasilje nad ženama!“.

„HNS ne zatvara oči i ne okreće glavu od nasilja u obitelji i ovih crnih brojki! Apeliramo na žene da ne toleriraju nasilje smišljajući pritom razne izgovore. Ukoliko samo jedna žena skupi hrabrost, suprotstavi se nasilniku i potraži pomoć – smatrat ćemo da smo doprinijeli malom pomaku unaprijed u borbi protiv nasilja nad ženama“, dodala je Pavlović naglasivši pritom da je dužnost svih koji se bave javnim poslom da ohrabrimo one koje i danas u nekom kutku naše Županije trpe nasilje!

Horvat Friščić je istaknula kako žene ne prijavljuju nasilje iz čitavog niza razloga – od straha od počinitelja, straha od reakcija obitelji i bližnjih, do straha i nepovjerenja prema institucijama.

„Nasilje je u našem društvu prisutno u daleko većem broju nego što se to često smatra i stoga je hvalevrijedan rad organizacija civilnog društva, koje otvaraju ovu temu, ukazuju na nju i započele su sa zaštitom žena žrtava svih oblika nasilja“, zaključila je svoje izlaganje predsjednica Ženske inicijative koprivničko-križevačkog HNS-a. 

S poštovanjem,

Glasnogovornica ŽO HNS-a KKŽ

Andreja Horvat Friščić, v.r.