Međunarodni dan kave!

U ponedjeljak, 01. listopada 2018. obilježava se četvrti po redu Međunarodni dan kave. To je prilika da odamo počast svim ljudima koji uzgajaju i proizvode kavu koju tako jako volimo piti! Zbog svojih dobrih svojstava i utjecaja na ljude, kava ima i svoj dan.

Kava je jedan od najpopularnijih toplih napitaka, a kavoljupci diljem svijeta dnevno popiju čak 1.6 milijardi šalica kave. Dvije su vrste kave –  arabika i robusta koja sadrži više kofeina od arabike. Najveći proizvođač kave je Brazil koji proizvodi gotovo dvostruko više kave nego Vijetnam i Kolumbija. Turska poslovica kaže kako „Kava treba biti crna kao pakao, snažna kao smrt i slatka kao ljubav”. Zbog svojih dobrih svojstava i utjecaja na ljude, kava ima i svoj dan. Taj dan se koristi za promicanje poštene razmjene kave između uzgajivača i otkupljivača kave, te podizanje svijesti o stanju samih uzgajivača kave. Dan kave prvi put se slavio u Japanu 1983. godine, a mnoge zemlje imaju svoje vlastite dane proslave. Ovisno od zemlje do zemlje, dan kave slavi se 12. rujna, 29. rujna i 1. listopada. Ispijanje kave može biti navika, gušt, ovisnost… Kod mene je kombinacija gušta i ovisnosti. Da bi izbjegla glavobolju moram popiti jednu kavu do podne, a druga je iz čistog gušta, treća i četvrta kako se zalome.


Kava treba biti crna kao pakao, snažna kao smrt i slatka kao ljubav”

Budući da su Križevčani poznati kavopije, proveli smo malo istraživanje o tome gdje se poslužuje najbolja kava u Križevcima. Rezultati našeg malog istraživanja pokazali su da je najbolja kava u križevačkom kafiću koji nosi ime jednog od glavnih križevačkih trgova. Imena trgova su Trg Antuna Nemčića i Trg Josipa Jurja Strossmayera. Ostalo možete zaključiti sami. (š.v)