Poremećaji u spavanju

Što je to apneja, kako se otkriva i kako liječi?

Što je apnea?

Apnea je poremećaj spavanja, a oboljeli najčešće prestaju disati u snu na neko vrijemo i to više puta kroz noć ili poslijepodnevno spavanje. Ovaj poremećaj češće zahvaća muškarce i to čak 7 posto odraslih. Trenutci  kada vaše tijelo ne dobiva dovoljno kisika, odnosno apneja traje oko 20 do 30 sekundi i to nekoliko puta u snu. Do 4 prekida u satu se smatra normalnim, ali ako imate više od 15, u težim slučajevima i do 60, bolujete od apneje, ozbiljnoga i opasnoga poremećaja. Dugotrajni poremećaj spavanja povezan je s nepravilnim otkucajima srca, hipertenzijom, a čak i sa srčanim udarom. Rano otkrivanje i postavljanje dijagnoze na vrijeme može smanjiti rizik te započeti pravodobnu terapiju.

1. Stalno ste umorni

Izmorenost je jedan od glavnih simptoma apneje. Kada prestanete disati i vaš mozak pošalje poziv u pomoć, vi se budite iako često toga niste ni svjesni. Vaš mozak treba biti budan punih 30 sekundi kako bi prepoznao da se zapravo probudio. Buđenje, iako je samo na par sekundi može poremetiti vaš ciklus spavanja te vas ostaviti još umornijima ujutro. Ako se često osjećate umorno, posjetite liječnika jer to može biti simptom i drugih poremećaja i bolesti.

2. Glasno hrčete

Glasno hrkanje je drugi veliki simptom apneje. No, ne hrču svi koji imaju apneju, i nemaju svi koji hrču apneju. Spavanje sa djelomično začepljenim nosnim putevima i sinusima uzrokuje vibracije što rezultira zvukom hrkanja. No, stručnjaci ističu kako se ipak treba zabrinuti u pauzama kada ne hrčete jer to ponekad označava upravo prestanak disanja. Ako nema prolaska kisika kroz nosnice, ne može biti ni zvuka. Uz zvuk hrkanja, vaši partneri mogu primijetiti dahtanje i to kako se mučite udahnuti zrak dok ponovno počinjete disati. To može biti zabrinjavajuće za nekoga tko spava pored vas, a vi vjerojatno nećete ni primijetiti.

3. Možete zaspati bilo gdje i bilo kada

Ako ne možete spriječiti to da zaspite u kinu ili dok gledate televiziju to može biti znak izmorenosti koji upućuje na apneju. To zapravo i ne čudi jer se vaš san tijekom noći više puta prekida. Ako ste jedna od onih osoba koja uvijek kaže: ah, normalno je da zaspim bilo kada i bilo gdje, onda nešto nije u redu jer takvo što nije nimalo normalno i trebali biste razgovarati s liječnikom da vas pošalje na daljnje pretrage. Ova navika ne predstavlja samo banalne probleme poput propuštanja filma ili nekog događaja, može se dogoditi i za vrijeme vožnje, a tada to postaje životni rizik i za vas i za druge sudionike prometa.

4. Razdražljivi ste i imate problema s pamćenjem

Česte promjene raspoloženja, problemi s pamćenjem i koncentracijom mogu biti znak problema sa snom. Kada se budite više od 5 do 15 puta u satu, vaše tijelo ne može doseći duboke i obnavljajuće faze koje treba kako bi funkcioniralo ispravno. To može utjecati na pamćenje jednostavnih detalja kao što su sjećanje gdje ste parkirali auto te može poremetiti koncentraciju i obavljanje dnevnih obaveza. Također, loš san utječe i na raspoloženje, pogotovo kada se to događa svaku noć.

5. Jutro počinje s glavoboljom

Kada ne dišete pravilno, u vašem mozgu se događa nedostatak kisika, a to uzrokuje jutarnje glavobolje. Ovo nije uobičajen razlog glavobolje te ona prestaje nakon sat ili dva nakon buđenja, kada mozak dobije potrebne količine kisika.

6. Budite se kako biste otišli mokriti

Noćni odlasci na zahod mogu biti posljedica starenja i problema sa prostatom ili pak zbog konzumacije velike količine tekućine prije spavanja, ali je također i jedan od znakova apneje. Osobe koje pate od apneje često nakon prestanka disanja se probude i odlaze mokriti. Kada ste u slabijoj fazi sna puno ćete se lakše probuditi zbog pritiska u mjehuru.

7. Budite se sa suhim grlom i ustima

Kada hrčete s otvorenim ustima u razdoblju disanja udišete dosta zraka i vaše tijelo ne proizvodi dovoljno sline te je sasvim normalno da se grlo osuši. Zbog toga se često budite žedni. Ovo nije uobičajen razlog apneje, ali ako se događa skoro svako jutro trebali biste posjetiti liječnika.

Članak preuzet sa: http://ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/ohr-savjetnik/7-znakova-da-patite-od-apneje/