U Muzeju Mimara otvorena izložba pod nazivom „Egipat u Hrvatskoj : Hrvatska fascinacija Egiptom“

Sudjelovanje Gradskog muzeja Križevci

U četvrtak navečer u zagrebačkom Muzeju Mimara otvorena je izložba pod nazivom „Egipat u Hrvatskoj : Hrvatska fascinacija Egiptom“, autora doc. dr. sc. Mladena Tomorada, egiptologa i profesora na Hrvatskim studijima. Među brojnim institucijama koje su sudjelovale pri realizaciji ove vrijedne izložbe je i Gradski muzej Križevci, koji je ustupio dio svoje građe o dr. Franu Gundrumu Oriovčaninu!
Od 61 izložbenog panoa, koji opisuju veze Hrvatske s baštinom antičkog Egipta, čak četiri su posvećena dr. Gundrumu i njegovom putovanju u Egipat krajem 1902. i početkom 1903. godine, kamo se uputio kako bi sudjelovao na 1. egipatskom medicinskom kongresu. O svojem je putovanju Gundrum vodio dnevnik, koji se danas čuva u Arhivu HAZU u Zagrebu, a objavio je i manju knjižicu pod naslovom „U Egiptu“.
Izložbu „Egipat u Hrvatskoj : Hrvatska fascinacija Egiptom“ otvorila je veleposlanica Arapske Republike Egipat u Hrvatskoj, njezina ekselencija gđa. Olfat Abdel Fattah Ahmed Farah, a može se razgledati do 14 listopada.

Opis fotografije: Veleposlanica Arapske Republike Egipat u Hrvatskoj, njezina ekselencija gđa. Olfat Abdel Fattah Ahmed Farah (desno na fotografiji), u pratnji autora izložbe doc. dr .sc. Mladena Tomorada, razgledava dio izložbe posvećen križevačkom liječniku i putopiscu dr. Franu Gundrumu Oriovčaninu

Ozren Blagec viši kustos Gradskog muzeja Križevci