20. listopada – Svjetski dan jabuka

Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!

Jabuka je naime prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. U subotu, 20. listopada obilježava se Svjetski dan jabuka, koju je započela 1990. godine u Londonu Common Ground, neprofitna međunarodna organizacija s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije i udruge promičući tako važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, prosječna potrošnja jabuka po stanovniku u Republici Hrvatskoj iznosi 15 kg godišnje. Jabuke pomažu u prevenciji bolesti srca i krvnih žila. Izvrsne su za čišćenje organizma jer potiču rad jetre i mokrenje. Jedenje jabuka usto vraća energiju, pomaže kod koncentracije i uklanja umor.

No ono na što valja obratiti pozornost jest jedete li jabuke iz organskog uzgoja ili one kod kojih su pri uzgoju korišteni pesticidi.

Za bolji početak dana donosimo vam provjereno dobar recept za pitu od domaćih jabuka.

Sastojci:

KORA

30 dkg glatkog brašna, 10 dkg oštrog brašna, 20 dkg maslaca, 10 dkg smeđeg šećera, 1 pecivni prašak, naribana korica jednog limuna iz organskog uzgoja

NADJEV

1 kg oguljenih i očišćenih jabuka, 1 žlica krušnih mrvica, 1 žlica cimeta, 1 žlica ruma, 20 dkg smeđeg šećera

Priprema

Od navedenih sastojaka umijesi tijesto. Podijelite  ga na dva jednaka dijela te ostavite minimalno pola sata u hladnjaku. Za nadjev operite, ogulite i naribajte jabuke te tako pripremljenim jabukama dodajte krušne mrvice, cimet, rum i smeđi šećer. Nakon što je tijesto odležalo u hladnjaku razvaljajte ga te stavite u pleh. Nakon toga rasporedite ravnomjerno nadjev na tijesto. Potom na nadjev položite drugi dio razvaljanog tijesta. Budući da je ovo tijesto prhko možda će vam se dogoditi da će prilikom valjanja ono pucati. Neka vas to ne obeshrabri. Možete posložiti i tijesto u komadima, kad se speče neće se vidjeti, a na gornjoj površini može dati i dodatni šarm.

Kad je sve spremno, stavite u pećnicu zagrijanu na 180 te peci 45 minuta. Ugodan ostatak dana i dobar tek želi vam Radio Križevci!