Dva lica Indije

Izložba u Mimari od 16. do 28. listopada 2018.


Izložba fotografija prof. Branka Kladarina „Dva lica Indije“ otvara se u zagrebačkom Muzeju Mimara u utorak, 16. listopada 2018. u 19 sati i ostaje otvorena do 28. listopada. Organizatori su Izdavačka kuća Meridijani, Muzej Mimara i Veleposlanstvo Republike Indije u RH.

Izložbu će otvoriti Njegova Ekselencija g. Sandeep Kumar, veleposlanik Republike Indije u Republici Hrvatskoj i prof. Petra Somek, urednica časopisa „Meridijani“.

Naziv izložbe odnosi se na dvije različite indijske pokrajine. Na fotografijama su tako zagasite boje, asketizam i mirnoća stanovnika Ladakha, indijskog dijela Himalaje s jedne strane i pustinjskog Rajasthana, punog raskoši i šarenila s druge.

Fotografije su nastale u prošlih 10 godina, kao rezultat brojnih putovanja Branka Kladarina, dugogodišnjeg suradnika časopisa za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja „Meridijani“, u Indiju. Snažan koloristički kontrast vizualno je vrlo dojmljiv: u budističkom, visokoplaninskom i asketskom Ladakhu, koji kulturološki pripada Tibetu, dominira kestenjasta boja odora budističkih redovnika, žene se u pravilu ne kite nakitom, a muškarci su često izbrijanih glava i nikada ne puštaju bradu ni brkove. Suprotno tome, u hinduističkom Rajasthanu, kojim dominira pustinja Thar, ljudi kao da naglašenim koloritom žele kontrastirati pustinjskom pijesku: žene gotovo da se natječu koja će odjenuti šareniji sari i staviti što više nakita, dok muškarci glavu uvijek ukrašavaju raznobojnim turbanima i puštaju dugačku bradu i brkove.

Branko Kladarin je povjesničar umjetnosti, konzervator, skladatelj i dirigent, putopisac i fotograf. U prošle 22 godine pisanja za časopis „Meridijani” objavio je 60-ak putopisa popraćenih s gotovo 1000 fotografija te je postao jednim od naših najcjenjenijih i najdugovječnijih putopisaca. Usmjeren na daleka i ekstremno izolirana područja

euroazijskog kontinenta, Branko je često bio u pogibeljnim situacijama, a sve s ciljem da nam sa svojih putovanja donese jedinstvene putopise u kojima je na stručan, a istodobno zanimljiv i topao način, obrađivao teme iz dalekih krajeva.

No, Brankov interes nije se iscrpio na temama iz dalekih i egzotičnih krajeva, već je s jednakim entuzijazmom obrađivao i brojne hrvatske i druge europske destinacije, kako bi na sebi svojstven način približio čitateljima Europu i europske vrijednosti.