„Križevci u Velikom ratu“ – izložba o Prvome svjetskom ratu u Gradskom muzeju Križevci

Posljednjih nekoliko godina brojnim izložbama, znanstvenim skupovima, komemoracijama i na razne druge načine, širom Europe i svijeta, obilježava se stogodišnjica Prvoga svjetskog rata. Gradski muzej Križevci u nekoliko se navrata, uglavnom tijekom manifestacije Noć muzeja, manjim izložbama i predavanjima priključio podsjećanju na Veliki rat, kako su ga zvali njegovi suvremenici, u Hrvatskoj. Zahvaljujući aktivnostima nekolicine Križevčana u Inicijativnom odboru za obilježavanje Prvoga svjetskog rata te Udruzi 1914. – 1918. i Gradski muzej Križevci pridružuje se brojnim hrvatskim muzejima koji su zadnjih nekoliko godina organizirali izložbe o svojim sredinama u vrijeme Prvoga svjetskog rata.
Kroz stotinu i pedeset eksponata iz fundusa Gradskog muzeja Križevci i Gradske knjižnice Franjo Marković Križevci, te 26 info-panoa izložba „Križevci u Velikom ratu“ prikazuje uzroke i tijek rata, njegove posljedice na život u Hrvatskoj, te privredni i društveni život Križevaca u godinama neposredno pred izbijanje rata te tijekom Prvoga svjesnog rata. Autor izložbe je viši kustos Gradskog muzeja Križevci Ozren Blagec, a tekst kataloga izložbe priredili su dr. sc. Vijoleta Herman Kaurić, dr. sc. Marko Vukičević i Križevčanin dr. sc. Tomislav Bogdanović, koji je prošle godine na zadarskom sveučilištu obranio disertaciju s temom o Križevcima u vrijeme Prvoga svjetskog rata.
Otvorenje izložbe održati će se u četvrtak 18. listopada u 19 sati u prostorima Likovne galerije Gradskog muzej Križevci, a izložbu će otvoriti akademik Franjo Tomić, voditelj Zavoda HAZU u Križevcima. Izložba će se moći razgledati do 10. studenog, a ulaz je besplatan!
U subotu, 20. listopada, također u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci, s početkom u 11 sati, u suorganizaciji Gradskog Muzeja Križevci, Zavoda HAZU u Križevcima i Povijesnog društva Križevci održati će se okrugli stol pod nazivom Križevci i Križevčani u vrijeme Prvoga svjetskog rata, a izlaganja će održati dr. sc. Tomislav Bogdanović, dr. sc. Ljiljana Dobrovšak te pukovnik Nikola Tominac.
Prvi svjetski rat uvelike je promijenio političku kartu Europe i pridonio stvaranju svijeta u kojem danas živimo. Stoga je izložba „Križevci u Velikom ratu“ izuzetna prilika za upoznavanje korijena društveno-političkih struktura današnjeg svijeta.