Medni dan

Za Školski medni dan i promociju hrvatskih pčelinjaka dva milijuna kuna

Mjerom Promocija meda hrvatskih pčelinjaka financira se nabava alata za izradu nacionalne staklenke za med u maksimalnom iznosu od 800.000,00 kuna. Uporaba jedinstvene nacionalne staklenke za med i pčelinje proizvode hrvatskih pčelara dovodi do prepoznatljivosti i različitosti takvih proizvoda na zajedničkom tržištu. Korisnik ove mjere je Hrvatski pčelarski savez.

 Vlada je donijela Program školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka kojim se želi promovirati med lokalnih proizvođača (med s hrvatskih pčelinjaka) i podignuti svijesti djece, od rane dobi, o potrebi konzumacije domaćih poljoprivrednih proizvoda. Za provedbu Programa osigurano je 2.000.000,00 kuna, i to 1.200.000,00 kuna za mjeru Školski medni dan i 800.000,00 kuna za mjeru Promocija meda hrvatskih pčelinjaka.

„Kroz Program školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka želimo promovirati med lokalnih proizvođača, povećati unos meda u prehranu djece, podignuti razinu znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda te educirati učenike o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju. Upotrebom jedinstvene nacionalne staklenke za med i pčelinje proizvode svaki potrošač će lako moći prepoznati hrvatski med. I zato kupujmo Med s hrvatskih pčelinjaka zapakiran u nacionalnu staklenku“

izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Mjerom Školski medni dan financira se nabava meda za raspodjelu učenicima prvih razreda osnovnih škola u iznosu od 60 kuna po kilogramu meda (bez PDV-a).  Mjera će se provoditi u osnovnim školama u školskoj godini 2018./2019. na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara (07. prosinca 2018. godine). Učenicima prvih razreda osnovnih škola dodijelit će se med zapakiran u „nacionalnu staklenku za med. Škole će u suradnji s pčelarskim udrugama organizirati i razna edukativna događanja kojima će se učenici pobliže upoznati o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu i bioraznolikost na Zemlji te će uz med djeci biti podijeljena edukativna slikovnica kao početna osnova za upoznavanje pčelarstva.