Nino Čeredar – emisija “Pozdrav domovini”

Promicanje istine o Domovinskom ratu

Kao što je dosada već i uobičajeno, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (UDVDR) naše županije provodi program „Promicanje istine o Domovinskom ratu“.
Ovim se programom učenicima osmih razreda osnovnih škola te završnih razreda srednjih škola na području naše županije približava situacija neposredno pred početak Domovinskog rata i tijekom njega.
„Ove godine programom je obuhvaćeno više od 2000 učenika kojima predavanja drži 13 predavača raspoređenih u Križevcima, Koprivnici i Đurđevcu, uključujući i sve područne škole“, rekao je voditelj projekta, dr. sc. Đuro Škvorc.
Predavač Nino Čeredar, umirovljeni časnik Hrvatske policije te urednik i voditelj emisije “Pozdrav domovini”, približio nam je tijek predavanja.
„U početku prisutne ukratko upoznajemo sa situacijom neposredno pred raspad Jugoslavije i čimbenicima koji su doveli do agresije koju su izvršile Srbija, Crna Gora i Jugoslavenska narodna armija uz oružanu pobunu dijela srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj, kao i planom Velike Srbije u organizaciji Beograda.
Daljnjim predavanjima upoznajemo djecu s provedenim operativnim akcijama tijekom Domovinskog rata uz naglasak na lokalnoj razini tako da se, primjerice, kod provođenja blokade vojarni konkretno baziramo na skladište Široko Brezje i kasarnu Kalnik u samom gradu Križevcima, a sastavni je dio i, naravno, upoznavanje s prvim žrtvama Domovinskog rata u Križevcima – Marijem Jembrekom i Miljenkom Klobučarom.
Potom se učenici upoznaju s cjelokupnim ratištima diljem domovine, od istočnoslavonskog i zapadnoslavonskog bojišta, Banovine, Korduna, Like, sjevernodalmatinskog i južnodalmatinskog bojišta do obrane Jadrana.
Nakon upoznavanja s ratištima prisutne upoznajemo s križevačkim postrojbama koje su sudjelovale u Domovinskom ratu: policijom, specijalnom policijom, 117. brigadom HV-a, 15. MPOAD-om, 15. POTBR-om, kao i drugim županijskim postrojbama poput 61. LAD-a PZO-a, 105. brigade HV-a te 13. POTRD-a.
Predavanje završavamo informiranjem o odličjima koja su naše postrojbe zaradile tijekom Domovinskog rata, navođenjem poginulih pripadnika naših postrojbi te isticanjem zasluga drugih društvenih organizacija bez kojih ne bi bilo moguće ratovati, poput prehrambene i tekstilne industrije.
Na samom kraju predavanja osigurano je vrijeme za pitanja prisutnih, pri čemu se postavljaju različita pitanja u vezi s Domovinskim ratom na koja se trudimo odgovoriti kratko i razumljivo“, rekao je Nino Čeredar.
Osim samih predavanja djeca odlaze i na terensku nastavu na područje zapadne Slavonije, preciznije u Daruvar, Pakrac i Trokut (pokraj Novske), gdje ih isti predavači upoznaju s ratnim situacijama na samom terenu gdje su se vodile borbe.

Nino Čeredar