„Obnavljamo baštinu – revije rekonstruiranih narodnih nošnji“

Posudionica i radionica narodnih nošnji i KUD „Lovor“ iz Trnjana organizatori su manifestacije „Obnavljamo baštinu – revije rekonstruiranih narodnih nošnji“, koja se održava već dugi niz godina u Trnjanima kod Slavonskog Broda.

Revija je natjecateljskoga karaktera a nošnje ocjenjuje  stručni žiri u čijem sastavu su etnolozi i fokloristi.

Ove godine na manifestaciji je sudjelovalo 28 sudionika a nagrade su dodijeljne u dvije kategorije, 1. -3. mjesta za narodne nošnje iz područja Republike Hrvatske i 1. – 3. mjesta  za nošnje s područja BiH, Srbije i Crne Gore.


Izvor fotografija : KUD Prigorje

KUD Prigorje iz Križevaca ove godine sudjelovao je na reviji sa nošnjom iz Velikog Ravna koje je novijeg datuma, odnosno takvo se nošnja nosila poslije dvadesetih godina 20. stoljeća. Na glavi je imala štikanu paculjicu, zatim jaklin od teške svile i bliša, rubaču i fertun ukrašenu crven-bijeli-plavim vezom, špicama i granjerima, a na nogama cipele amerikaniše. U takvu nošnju odjevale su se udane žene u svečanim prilikama. Nošnju je izradio Ivan Vinković prema originalu iz obitelji Mušlek – Španić, a od strane stručnog žirija osvojila je odlično 3. mjesto. Nošnju je na reviji nosila članica KUD-a Prigorje, Lidija Babok.

Osim ravenske nošnje KUD Prigorje je na reviji prezentirao i rekonstruiranu zensku narodnu nošnju iz Svete Helene, rađenu prema posljednjim pronađenim primjercima iz obitelji Švagelj – Sokolić.  Nošnja svekrve, koju je na reviji nosila članica KUD-a Prigorje, Đurđica Gluhak, odnosi se na kraj 19.stoljeća dok je nošnja mlade snaje koju je na reviji nosila članica Mirela Kovačević, s početka 20.st.

Sve dijelove ovih narodnih nošnji izradile su članice KUD-a Prigorje.

I ove nošnje pohvaljene su za izradu te doprinos očuvanju baštine kraja iz kojeg dolaze.

Iako je vrlo važno osvajanje 3. mjesta na ovako velikoj manifestaciji, puno važnija je činjenica da su nošnje  priznate i potvrđene od strane stručnih etnologa što je svakako  veliki doprinos očuvanju baštine križevačkog kraja.

Martina Zrno

Izvor fotografija : KUD Prigorje

Izvor fotografija : KUD Prigorje

Za KUD Prigorje