Posjet sunčanoj elektrani u Križevcima

Primjer za ostale gradove

Predstavnici Udruge gradova iz Hrvatske te gosti iz Srbije razgledali su u Križevcima prvu sunčanu elektranu u Hrvatskoj, postavljenu po modelu grupnog ulaganja na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka.
Kampanja za grupno ulaganje provedena je u svibnju ove godine, u trajanju od samo 7 dana, a krajem rujna je elektrana postavljena na zgradi Razvojnog centra i tehnološkog parka i počela proizvoditi prve kilovatsate. Projekt je provela Zelena energetska zadruga u suradnji s Gradom Križevcima. U sunčanu elektranu je uložilo više od 50 građana iz cijele Hrvatske, a trećinu investicije osigurali su Križevčani.
Direktor Križevačkog poduzetničkog centra Tihomir Hodak uvodno je kazao da je to svojevrsni pilot projekt i da će zahtjeva za energijom biti sve više te grad ima u planu i slijedeće projekte.
Upravitelj Zelene energetske zadruge Zoran Kordić zahvalio je na podršci Gradu Križevcima , Greenpeacu i svim partnerima, dok je gradonačelnik Mario Rajn poželio dobrodošlicu gostima i kazao da su Križevci okrenuti prema budućnosti i usmjerenost na društvene i tehnološke inovacije.
“Drago nam je da su građani prepoznali kampanju, a želja nam je da 2030. godine Križevci budu energetski neovisan gradi ” – kazao je gradonačelnik Mario Rajn.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš kazao je da su Križevci ispred svog vremena.
“Vaša plemenita gesta je što ste i građane educirali, a Fond će davati podršku ovakvim projektima. Sve ideje i modeli ne vrijede ako ne uspijete zainteresirati građane. Čestitam na projektu i vjerujem da će ih biti još uspješnih” – kazao je Dubravko Ponoš.

O Zelenoj energetskoj energetskoj zadruzi govorili su Ivan Zoković i Gregor Mihaljević, predstavljen je model grupnog ulaganja za javno dobro te prezentiran projekt “Križevački sunčani krovovi”. Održan je i panel na temu: Kako do više projekata sunčanih elektrana na javnim zgradama? Sudionici događaja obišli su zatim križevačku sunčanu elektranu.