Pravna, zdravstvena i socijalna zaštita umirovljenika i osoba starije životne dobi

Prosječna mirovina iznosi 38 posto prosječne plaće

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba u srijedu, 3. listopada Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije u prostoru Udruge Matice umirovljenika Križevci održao je tribinu pod nazivom „Pravna, zdravstvena i socijalna zaštita umirovljenika i osoba starije životne dobi“.

Tribini je prisustvovao zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić koji je pozdravio umirovljenike, čestitao im Međunarodni dan starijih osoba te zahvalio Savjetu na organizaciji edukativnih tribina u sva tri grada županije.

– “Cilj je pokušati realizirati ono što se predlaže u skladu s mogućnostima da žitelji imaju dostojanstvenu starost, da poslušamo vaše ideje i prijedloge i pokušamo provesti u djelo” – kazao je zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Sudionicima tribine obratio se predsjednik Savjeta, ujedno i predsjednik Županijske skupštine, Željko Pintar, naglasivši kako je ova generacija cijeli život ulagala u ovo društvo te zaslužuje dostojanstvenu starost, materijalnu sigurnost, adekvatnu zdravstvenu zaštitu i uključenost u društveni život.

-“U županiji je preko 27.500 umirovljenika koji su zavrijedili da im se povrati izgubljeno dostojanstvo” – rekao je Željko Pintar. Također je uputio zahvale Županiji na podršci Savjetu i njihovom programu kojim se želi podići kvaliteta života osoba starije životne dobi.

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Koprivnica Danijel Rušak okupljenima je govorio o pravima iz sustava socijalne skrbi. Intencija je da što duže starije osobe budu u svojim domovima uz pomoć u kući. Informacije o mirovinskom sustavu i mirovinskoj reformi dao je Željko Šemper, član Županijskog savjeta za umirovljenike koji je istakao da prosječna mirovina iznosi 38 posto u odnosu na prosječnu plaću te da premalo radnika radi u odnosu na broj umirovljenika.

-” Devedesetih godina tri radnika radila u odnosu na jednog umirovljenika, a danas je zaposleno pet radnika, u odnosu na četiri umirovljenika. To je stanje neodrživo. Prosječna obiteljska mirovina na razini je zone siromaštva. Prosječan staž je 30 godina, dok je to npr. u Njemačkoj 37 godina. Cilj je održivost i ovako niskih mirovina, a na povećanje ne možemo računati” – kazao je Željko Šemper te istakao da je zatražio smanjenje TV pretplate za umirovljenike za 50 posto. Dobro je što umirovljenici imaju pravo rada na 4 sata, bez obzira na vrstu mirovine, dodao je Željko Šemper. Članica Županijske skupštine Robertina Zdjelar govorila je o mogućnostima informatičkog opismenjavanja starijih osoba u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja..