Radnik sezonu započeo pobjedom

Noa Svoboda predvodio ekipu s 23 poena i pet trica

Košarkaški klub Radnik je sezonu 2. muške lige Sjever otvorio pobjedom protiv Vindije rezultatom 69:51. Iako se to po rezultatu tako ne čini, Križevčani su se tri četvrtine mučili s protivnikom.

Varaždinci susret započinju zonskom obranom, a obje ekipe imaju problema s realizacijom šuteva. Vrijedi nadodati da je jedan od razloga tomu i igranje novim loptama na koje se još nitko nije naviknuo. Po komentarima igrača brojnih klubova da se zaključiti da su njima vrlo nezadovoljni.

U drugoj četvrtini trener Radnika, Ante Tomas u igru stavlja Marka Jukića. Pomalo riskantan s obzirom da se Marko nije u potpunosti oporavio od ozljede, a samim time nije ni fizički spreman. Ipak, vjerojatno je i njegova prevelika želja prevladala, a na kraju će se pokazati da je njegovo uvođenje u igru bio dobar potez. Upravo je Jukić bio jedan od predvodnika preokreta kod prednosti Vindije od 11 poena. U tom periodu je sjajan bio i Noa Svoboda koji je danas bio najprecizniji, a sudjelovao je i u brojnim akcijama kada je Radnik prelazio u vodstvo u drugom poluvremenu. Tijekom cijele utakmice se pojavljivao problem skoka, pogotovo u napadu kada bi nerijetko samo jedan igrač pokušao doći do lopte. To je zasigurno nešto što će ekipa Radnika htjeti poboljšati u narednim utakmicama.

U drugom djelu susreta ekipe se napokon oslobađanju te pogađaju otvorene šuteve i igra postaje puno dinamičnija i atraktivnija. Najviše problema za Radnik stvarali su snažni dvojac Kapustić i Pustić te maštoviti Jakšić. Kako je vrijeme odmicalo igra Varaždinaca je padala, a rasle su tenzije. To su dobro iskoristili Svoboda, Dominik Nervo i Ivan Martinčić. Prvi ubacuje svoju petu tricu za vodstvo od 11 razlike, zatim Nervo krade loptu i sjajno dodaje Martinčiću koji nakon faula zabija oba slobodna. Nekoliko sjajnih obrana i tranzicijskih napada nosi Križevčane na 16 poena prednosti te je pitanje pobjednika bilo riješeno.

Svakako treba posebno pohvaliti nekoliko igrača Radnika. Noa Svoboda se unatoč godinama sjajno snalazi među seniorima, posebice u napadu. Nedostatci koji postoje su pitanje iskustva i fizičkih predispozicija, tako da mu se to ne može zamjeriti. Marko Jukić je bio vidno nespreman, a i takav je pridonosio nevjerojatno puno svojoj ekipi. Nemogućnost brzih lateralnih kretnji i promjena smjera ga nije zaustavila da kvalitetno sudjeluje u igri. Adaptirao se, iskoristio je iskustvo da bi se uvijek nalazio na pravom mjestu, bilo u obrani ili napadu. Posebne pohvale idu Ivanu Martinčiću, bez kojega, složit će se svi, pobjeda (ali i one buduće) ne bi bila moguća. Čovjek se hrva pod košem s petoricom, istrčava kontre i baca na svaku loptu. I još stigne zabiti 21 poen.

Danas se rano ozlijedio Ernest Troha, a nije bilo Ivana Belje zbog bolesti. S njima u redovitoj rotaciji će sigurno i igra napredovati. Čestitke Radniku na prvoj pobjedi sezone, a kako će se dizati forma, vjerujemo da će ih biti još puno. Križevčani sljedeću utakmicu gostuju kod uvijek neugodne Ivančice.

Radnik – Vindija 69:51
Radnik: Troha, Jukić 7, Nervo 8, Turković 2, Svoboda 23, Kurpez, Biondić 2, Vujić, Beljo, Martinčić 21, Podhraški, Kirin 6.

Vedran Vlahović