Razgovor s ravnateljicom Gradske knjižnice “Franjo Marković” Marjanom Janeš Žulj

180 godina organiziranog čitanja u Križevcima i 40 godina dječje igraonice

Uz ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” obilježavaju se dvije velike obljetnice: 180 godina organiziranog čitanja u Križevcima i 40 godina dječje igraonice. Povodom toga razgovaramo s ravnateljicom knjižnice Marjanom Janeš Žulj.
-“Mjesec hrvatske knjige ove je godine posvećen kulturnoj baštini. Mi imamo dvije velike obljetnice. 1838. godine u Križevcima je među prvima u Hrvatskoj osnovana Ilirska čitaonica i od tih davnih vremena knjižnica je mijenjala nazive i lokacije, povremeno prestajala s radom u ratnom ili vremenu krize, no taj kontinuitet je nastavljen. Danas smo u novom, opremljenom objektu, zadovoljavamo sve potrebe suvremene knjižnice i standarde za jednu modernu knjižnicu. Imamo uvjete za razvoj i to je pretpostavka da radimo i kvalitetnije i bolje. Prema tome, knjižnica ima budućnost u Križevcima, ono što osluškujemo i konstantno radimo je da se prilagođavamo suvremenim trendovima, posebno u tehnologiji. Naša stvarnost je digitalizacija, mediji, ali dobra stara knjiga ostaje” – kaže Marjana Janeš Žulj.

Obilježava se i 40 godina dječje igraonice u kojoj je uvijek veselo, a time se najmlađe navikava na knjigu, čitanje, korištenje knjižnice.

-” Prije 40 godina prva pričaonica je počela s radom, pa igraonica i ta djeca koja su nekad dolazila i slušala priče, danas dovode svoju djecu i unuke. Malo knjižnica u Hrvatskoj se bavi takvim aktivnostima i da im je kontinuitet tako dugačak kao kod nas. Cilj nam je poticanje čitanja kod djece, od najmlađih koji i kasnije ostaju naši članovi.”

Kroz cijelu godinu u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” provode se brojni programi, a posebno ovih dana u Mjesecu hrvatske knjige.

-” U našem prostoru odvija se 7.Pinklecfest – festival o putovanjima, skitanjima i lutanjima koji organizira Udruga P.O.I.N.T., utorkom imamo putopisna predavanja, obilježit će se Galovićeva jesen, održati književni susret s Damirom Karakašom i još niz programa. Imamo akciju vraćanja knjiga bez plaćanja zakasnine, organizirane posjete učenika u knjižnicu, radio-čitaonicu odabranih glagoljičkih tekstova u programu Radija Križevci 23. listopada, , a u povodu Dana hrvatskih knjižnica 12. studenog bit će besplatno učlanjenje za nove članove (one koji to nikad do sada nisu bili)” – nabrojila je ravnateljica dio programa, od kojeg svatko može izabrati što želi posjetiti.