Slatki pire od batata – ideja za ovu nedjelju

Jeftina verzija kesten pirea!

Dosta ljudi voli neobične stvari, ali ima onih koji si baš te stvari i finese ne mogu priuštiti. Mi smo pronašli odličan recept kako napraviti kesten pire koji nije kesten pire, ali je okusom jako sličan. Riječ je o kremi od batata, a upravo ova krema ima okus kao da jedemo pravi kesten pire. Što je najbolje od svega, batat se u zadnje vrijeme može kupiti po povoljnoj cijeni, pa je lako dostupan svima koji vole isprobati nešto novo i neobično.

Sastojci:

Piškote- po potrebi, 150g ljubičastog batata, 100g kondenziranog mlijeka, 200 ml nezaslađenog vrhnja za šlag, + 150 ml zaslađenog vrhnja za šlag

Postupak:

Skuhati ljubičasti batat na pari (narezati na kriške i kuhati 20-ak minuta). Odmah ga usitniti u blenderu ako ga imate, ako nemate onda se možete poslužiti mikserom samo što će malo duže potrajati, i obavezno stavite u duboku posudu. Kada se ohladio, dodati kondenzirano mlijeko, umutiti u jednoličnu smjesu. Umutiti šlag i dodati šlag u kremu. Ohladiti.

Na dno čaše stavite nekoliko komadića izlomljenih piškota. Na to stavite kremu od batata i zatim umutite zaslađeno vrhnje za šlag i stavite preko kreme. Možete i posipati mrvljenim piškotama.

S obzirom na to da sam isprobala ovaj recept, mogu reći da sam izuzetno zadovoljna i okusom i mirisom ovog ukusnog pirea. Batat je namirnica koja se vodi kao tropska, a potiče iz Srednje i Južne Amerike. Masovno se uzgaja u Americi, Africi i Aziji, a u posljednje vrijeme sve više ga ima na našem kontinentu. Kako je batat škrobna namirnica u kulinarstvu se upotrebljava kao i krumpir, a nećete pogriješiti ako krumpir u potpunosti zamijenite njime. Batat je bogat i kalijem koji regulira otkucaje srca i živaca, pa ako ste često nervozni ovo je idealan recept za vas. (š.v)