Svjetski dan cerebralne paralize

6. listopad 2018.

Broj: 114/2-2018.

Križevci, 01.10.2018.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Već sedmu godinu za redom ova Udruga se uključuje u obilježavanje Svjetskog dana cerebralne paralize zajedno s više o 65 zemalja svijeta. Ove godine Svjetski dan cerebralne paralize obilježava se u subotu, 6. listopada 2018. godine.

Ovogodišnje tema pokreta posvećena je podizanju znanja i javne svijesti o cerebralnoj paralizi.

Cerebralna paraliza (CP) najčešći je tjelesni invaliditet u djetinjstvu i također je jedna od najmanje razumljivih. Liječnici ju nerado dijagnosticiraju, previše ljudi prima nedjelotvornu terapiju, previše pojedinaca i njihovih obitelji nema pristup osnovnim informacijama i podršci, premalo se novca troši na istraživanje, a društvo previše zadržava osobe s cerebralnom paralizom izvan vidokruga. Zbog toga pokret počinje s temom: JA SAM OVDJE… MI SMO OVDJE … I ŽELIMO DA SVIJET TO ZNA!

Šest  područja na kojima možemo napraviti promjenu:

  • Javna svijest
  • Građanska prava
  • Dostupnost medicinskih i terapeutskih usluga
  • Kvaliteta života
  • Obrazovanje
  • Doprinos društvu.

Ove godine Udruga će se uključiti u obilježavanje Svjetskog dana cerebralne paralize, 5. listopada 2018. godine u 10 sati sa prigodnim štandom na Nemčićevom trgu u Križevcima.

Kako je ove godine zelena boja službena boja obilježavanja Svjetskog dana cerebralne paralize, na štandu ćemo dijeliti prigodne zelene vrpce i zelene  balone i na taj način obilježiti taj dan.

Pozivamo i sve građane/ke  da nam se pridruže na Nemčićevom trgu u Križevcima, te noseći zelenu vrpcu daju potporu obilježavanju Svjetskog dana cerebralne paralize.   

Molimo da medijski popratite ovaj važan događaj i time date svoj doprinos u informiranju javnosti i podizanju svijesti građana o Svjetskom danu cerebralne paralize. 

 Zajedno možemo poboljšati život osoba s cerebralnom paralizom!

Srdačno dobrodošli!

PREDSJEDNIK

Petar Gatarić