Uz Dan darivatelja krvi

Darovana krv – dar od srca

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn upriličio je uz Dan darivatelja krvi prijem za višestruke darivatelje krvi kojemu su prisustvovali i brojni gosti, među ostalim predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Zagreb te prvi predsjednik Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Nikola Novosel Miško. Na početku u glazbenom programu, nastupio je Komorni sastav tambura: Ivan Jambrec, Klaudije Mažar, Ivan Pavljak i Josip Berend pod vodstvom prof. Igora Kudeljnjaka.

Gradonačelnik Mario Rajn kazao je kako darivanje krvi ima zaista humanu notu, to je čin dobrote i na tome zahvalio darivateljima krvi.

-“Drago mi je da se na akcije odazivaju mladi” – kazao je gradonačelnik i zahvali također djelatnicima te volonterima Crvenog križa na uspješnom organiziranju akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Uz čestitke, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Križevci dr. Franjo Husinec osvrnuo se na povijest Crvenog križa i obljetnice koje se obilježavaju u ovoj godini: 140 godina osnutka Crvenog križa u Hrvatskoj, 65 godina dobrovoljnog davanja krvi, 25 godina Crvenog križa na tlu slobodne Hrvatske i 120 godina djelovanja Crvenog križa u Križevcima.

-“Darivatelji su plemeniti ljudi, daruju dio sebe za spas života i vraćanje zdravlja, a zdravlje je najveće bogatstvo koje čovjek ima” – rekao je dr. Franjo Husinec.

Čestitkama i zahvalama uz ovaj dan pridružio se i župan Darko Koren kazavši kako darivatelji daju ono najvrednije te najavio prijem u županiji za one koji su najviše puta dali krv.

Saborski zastupnik Branko Hrg istakao je da Hrvatska nikada nije oskudijevala u količinama krvi, čak i u vrijeme rata.

-“Darivatelji su tihe, neprimjetne, samozatajne osobe zdravog izraza lica kojima organizam dozvoljava da daju krv. Svako vam dobro. Hvala svima koji su darivatelji krvi i da uvijek zadržite taj zdrav izraz lica” – uputio je čestitke Branko Hrg.

Višestrukim darivateljima uručene su zatim zahvalnice. Dobili su ih:

za prvo davanje Ana Bogdanović, Luka Nervo, Martin Kozumplik, Katarina Rožić i Stjepan Brlić.

Za 25 davanja žene – zahvalnicu i značku s brojem davanja primile su: Vesna Horvat, Renata Kelek i Ankica Ledinski. Za 40 davanja muški – zahvalnicu i značku s brojem davanja dobili su: Vlado Antolić, Ivan Bengez, Ivica Berend, Stjepan Bočkaj, Tomica Crnčić, Milan Gomza, Matija Lovreković, Velimir Matoić, Tomislav Mehun, Nikola Prentašić, Zdravko Pomper, Damir Posavec, Zvezdan Ratković i Željko Dubrava.

Za 35 davanja – žene – zahvalnica i brončani znak priznanja dodijeljena je Štefici Sekelj.

Za 50 davanja muški – zahvalnicu i brončani znak priznanja dobili su: Tomislav Berend, Danijel Bočkaj, Kristijan Halužan, Davorin Horžić, Milenko Kokot, Ivan Matosović, Branko Nikolić, Stevo Puhaća, Zoran Radiček, Neven Selthofer, Damir Špoljar i Aleksa Vučković.

Za 75 davanja muški – zahvalnicu i srebrni znak priznanja primili su: Žarko Darapi, Nenad Gajski, Mladen Levak, Đuro Orejaš, Dubravko Ružić i Adam Zimet.

Za 100 davanja muški – zahvalnicu i zlatni znak priznanja primili su Milan Horvat i Milorad Štrbac.

125 davanja krvi ima Zdenko Mužinić koji je primio zahvalnicu za izvanredan uspjeh s plaketom.

Obiteljska zahvalnica dodijeljena je obitelji Masnec :Darku, Ivanu i Domagoju , a za 10 davanja zahvalnicu je dobio gradonačelnik Mario Rajn.

U ime darivatelja krvi obratio se Đuro Orejaš.

Darovana krv je dar od srca i svi dobrovoljni darivatelji kapima svoje krvi spasili su nečiji život jer krv je kao lijek nezamjenjiva. Zahvala im je upućena na njihovom dobrom i plemenitom srcu, izraženoj humanosti i ljubavi prema čovjeku.(J.I.)