Večer folklora u Križevcima – uz 10. rođendan KUD-a “Prigorje” koncert “Svako selo svoju šegu ima”

I dio

Na najbolji mogući način, svojim kao i nastupom gostiju te revijom narodnih nošnji, članovi Kulturno-umjetničkog društva “Prigorje” proslavili su 10 godina postojanja i rada društva. KUD “Prigorje” osnovano je 12. svibnja 2008. godine s ciljem promocije izvorne kulturne baštine. Prvi predsjednik bio je Boris Hasanec, zatim Gordana Habijanović, Marija Pisačić i sada Martina Zrno. Čestitke na
obljetnici i aktivnom radu na promicanju kulturne baštine uputili su zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević, saborski zastupnik Branko Hrg i kustosica Muzeja Koprivnica, etnologinja Vesna Peršić Kovač poručivši slavljenicima da i dalje čuvaju izvornu baštinu svog kraja.
Predsjednica KUD-a “Prigorje” Martina Zrno ukratko je predstavila rad društva:
-“2009. godine izrađen je prvi komplet narodnih nošnji, istraživali smo prošlost: odijevanje, pjesme i plesove te uvidjeli koliko je bogata baština Potkalničkog Prigorja. Naša baština je naš identitet, a upravo kulturno-umjetnička društva su nositelji očuvanja nematerijalne kulturne baštine” – kazala je Martina Zrno.
Podsjetila je i na voditelje folklornih skupina Josipa Šatraka i Ivana Vinkovića, pjevačku skupinu vodila je Ivana Mihajlic (Ružić), a u okviru KUD-a djeluje ženski pjevački sastav “Križevačke gospoje”.
Na prekrasnoj večeri folklora “Svako selo svoju šegu ima” u subotu u dvorani Turističko-informativnog centra nastupili su: KUD “Šokadija” iz Batrine u Slavoniji, “Delovi”, Nova Rača, Ogranak seljačke sloge Buševac, Hrvatski gajdaški orkestar, KUD “Sloga” Miklouš” i HORKUD “Golub” uz domaćina KUD “Prigorje”.
Svojim nastupima, pjesmom i plesom iz raznih krajeva, oduševili su publiku, a posebno revijom narodnih nošnji – od prigorskog kraja, bjelovarskog, podravskog – do slavonskih nošnji i nošnji sa Korčule.