Župan na prijemu zahvalio dobrovoljnim darivateljima krvi na njihovoj plemenitosti i humanosti

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, u utorak, 30. listopada župan Darko Koren u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica održao je svečani prijem za višestruke dobrovoljne darivatelje krvi s područja Koprivničko-križevačke županije, kako bi im zahvalio na njihovoj humanosti i plemenitosti.
Dan dobrovoljnih darivatelja krvi svake se godine obilježava 25. listopada kada je 1953. godine u Željezari Sisak održana prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa te se ove godine obilježava 65. godina organiziranog dobrovoljnog
Za glazbeni uvod u svečanost bio je zaslužan Mješoviti pjevački zbor umirovljenika pod vodstvom Ane Pleskalt, koji je izveo prigodne pjesme i recitacije, a zatim se obratila predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Dubravka Jaković, koja je kazala kako darivatelji svojim djelima pokazuju kako je to biti „dobar, brižan i pun ljubavi za čovjeka“.
„Svojom dobrotom, i to anonimno, besplatno i solidarno, činite veliko djelo i želim vam zahvaliti na davanju sebe za drugoga. Ujedno vam čestitam vaš dan, a važno je spomenuti i tri velike obljetnice – 65 godina organiziranog davalaštva krvi, 140 godina od osnivanja prve dobrovoljne humanitarne udruge i 25 godina međunarodnog priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva. Dobrovoljno darivanje krvi neprocjenjivo je nacionalno bogatstvo, a uz darivatelje zahvaljujem i svima ostalima koji su dio tog sustava, jer se zahvaljujući svima vama Županija može ponovno pohvaliti prvim mjesto prema broju prikupljenih doza krvi, i to već šestu godinu zaredom. Upravo ste vi, darivatelji, svojim herojskim činom najbolji primjer mladima, i želim vam da i nadalje nastavite širiti svoju plemenitost. Naša zadaća je da ovaj svijet učimo boljim za generacije koje dolaze iza nas.“, poručila je predsjednica Jaković te zahvalila Županiji na kontinuiranoj podršci i organizaciji ovog prijema.
Okupljenima se obratila i ravnateljica županijskog Društva Crvenog križa Adela Sočev, koja je dodala: „Već šest godina postižemo sjajne rezultate zahvaljujući svima vama, na koje možemo biti doista ponosni. U 2017. godini prikupljene su ukupno 8.452 doze krvi, daleko iznad plana od sedam tisuća, a prosjek nam je 7,3 davanja na 100 stanovnika čime smo već 6. godinu zaredom prva županija u Hrvatskoj. Čestitam svima koji su utkali svoj doprinos u ove sjajne rezultate te posebno zahvaljujem Županija koja godinama održava ovu tradiciju zahvale našim zlatnim darivateljima.“
Ravnateljica Sočev kazala je kako je 280 darivatelja krv dalo prvi put, što dovoljno govori o svijetloj budućnosti davalaštva, a ove je godine u prvih deset mjeseci prikupljeno 6.426 doza krvi što znači da će se ponovno nadmašiti planovi.
Zahvale i čestitke u ime Hrvatskoj zavoda za transfuzijsku medicinu uputila je Tatjana Mušlin koja je kazala kako se ovakav skup plemenitosti i dobrote rijetko može naći, pohvalivši sve one koji su pružili svoju ruku i darovali dio sebe.
Ponos i zadovoljstvo rezultatima dobrovoljnog darivanja krvi na području Županije izrazio je i župan, dodavši kako je uz, plemenitost darivatelja, jedan od razloga uspjeha i dobro organiziran sustav.
„Županija je već niz godina predvodnik u dobrovoljnom davanju krvi i želim iskreno zahvaliti svima vama na kojima se temelje takvi odlični rezultati. Ovaj naš tradicionalni susret za mene je poseban jer zrači atmosferom dobrote i to je najmanje što možemo učiniti za vas koji ste heroji našeg društva. Ova Županija je kroz vas dala ono najvrjednije što ima te se nadam da prepoznajete zahvalnost i poštovanje koje vam iskazujemo. Želim vam dobro zdravlje te da i dalje sudjelujete u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi, pomažete drugima i spašavate živote te da se sljedeće godine okupimo u još većem broju.“, istaknuo je župan te posebno zahvalio predsjednici Jaković i ravnateljici Sočev na dobroj suradnji, kao i ravnateljici Doma za starije Vesni Križan.
Predsjednica Jaković zatim je darivateljima koji su krv dali 100 i više puta uručila zlatne narukvice Crvenog križa, dok im je župan uručio srebrnjake s likom Sv. Marka Križevčanina.
Ove su godine priznanja dobili: Vlado Varga iz Koprivnice, Zdenko Franjkić iz Đelekovca, Željko Klasan iz Novigrada Podravskog, Zvonko Mihaljev iz Đurđevca, Ilija Bilić iz Koprivnice, Miroslav Madunić iz Koprivnice, Kruno Botko iz Koprivnice, Ivan Peti iz Koprivnice, Marijan Špoljarić iz Koprivnice, Marijan Šaško iz Koprivnice, Milan Horvat iz Križevaca i Milorad Štrbac iz Križevaca, a na iskazanoj humanosti i predanosti još jednom im čestitamo. Klub 100, čiji je predsjednik Stjepan Lončar i koji djeluje u sklopu županijskog Društva Crvenog križa, ove je godine tako dobio 12 novih članova.
Uz brojne darivatelje krvi, svečanosti su još prisustvovali predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, predstojnik Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji Tihomir Kvakarić, saborski zastupnik Damir Felak, pročelnici županijskih upravnih odjela, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, zamjenica gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec, u ime Grada Križevaca pročelnik Sandro Novosel, potpredsjednici DCK KKŽ Ljiljana Šajatović Ivanković i Vjekoslav Štimac, koji je ujedno i predsjednik GDCK Koprivnica, predsjednica GDCK Đurđevac Branka Stipović, ravnateljica GDCK Križevci Đurđica Trbus, predsjednik GDCK Križevci Franjo Husinec, ravnateljica GDCK Đurđevac Marina Perica, ravnatelji i drugi predstavnici županijskih zdravstvenih ustanova, članovi Odbora DCK KKŽ, kao i mnogi drugi uvaženi gosti.