Dan Palčića

17. studeni. – Međunarodni dan svijesti o prijevremenom rođenju

Međunarodni dan svijesti o prijevremenom rođenju tradicionalno se održava svake godine 17. studenog, raznim aktivnostima radi podizanja svijesti i unapređenja skrbi za prijevremeno rođenu i bolesnu novorođenčad i potporu njihovim obiteljima. Svake godine neboder u ulici Petra Zrinskog osvijetljen je ljubičastim svjetlima u znak potpore.

Prijevremeno rođenom djecom smatraju se sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. Stopa smrtnosti beba rođenih prije 37. tjedna je pala, no bebe koje su rođene značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme, objasnila nam je jedna naša križevačka medicinska sestra.

Rana intervencija je proces koji pomaže djeci od rane dobi kako bi se otkrili nedostaci. Potiče se djecu da što više rade na učenju i da sustignu svoje vršnjake. U tom procesu sudjeluje logoped, psiholog i fizioterapeut.

U 18 h u Križevcima pale se ljubičasta svijetla koja će osvijetliti neboder i obilježiti taj dan! Pozivaju se sve mame prijevremeno rođene djece i sve koji im žele dati potporu da dođu i obilježe taj važan trenutak za male hrabre borce. Okupljanje je u 17 sati i 30 minuta, pred neboderom gdje će se pustiti ljubičasti baloni, svi će se malo podružiti i osvijetliti će se naš neboder. Nakon toga druženje kao i prošle godine sa dječicom i na kraju nešto slatko. Navodno će ove godine na ovom trenutku prisustvovati i gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn. Pozovite mame, bake, prijatelje, kumove i sve koji  žele podržati ovu akciju. (š.v)