Glagoljica- temelj naše baštine

Predavanje akademika Josipa Bratulića

Danas, u 13 sati održano je predavanje akademika Josipa Bratulića u prepunom holu Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga u Križevcima. Ogranak matice hrvatske u Križevcima zajedno s Gimnazijom Ivana Zakmardija Dijankovečkoga bili su organizatori koji su pripremili sve za predavanje akademika Josipa Bratulića. Predavanje je organizirano u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, pod nazivom ” Glagoljica-temelj naše baštine”. Brojni gimnazijalci uživali su u zanimljivom predavanju, a ni akademik Bratulić nije skrivao oduševljenje što ga svi tako pozorno slušaju. Uvodnu riječ imala je predsjednica Ogranka matice hrvatske Križevci- Renata Husinec, a zatim je predstavila i gosta. 


Akademik Bratulić započeo je predavanje zahvaljujući se svima na tako velikom odazivu zainteresiranih, a zatim je izjavio kako je  baština jedino što nam je ostalo, nešto što nam je dano da čuvamo i rekao je da je to poput doma, nije kuća ni dvorište nego dom, a u domu se nalazi obitelj koju čuvamo, tako je i sa kulturnom baštinom. Kulturna baština, materijalna ili nematerijalna, zajedničko je bogatstvo čitavog čovječanstva, i zato moramo mlade osvijestiti da vole, poštuju i prenose kulturnu baštinu u sljedeće naraštaje. Josip Bratulić hrvatski je filolog i akademik, koji je studirao hrvatski jezik, ali najviše vremena posvetio je glagoljici. Opisao je pojmove vezane uz glagoljicu te ćirilmetodsku tradiciju kod Hrvata. Oduševljenje predavanjem nije mogla sakriti ni v.d. ravnateljice gimnazije Suzana Knežević, koja je sve pozorno slušala, kao i dekanica Visokog Gospodarskog Učilišta u Križevcima Marijana Ivanek -Martinčić.


Akademik se tada malo osvrnuo na Baščansku ploču, jedan od dragocjenijih hrvatskih spomenika pisanim glagoljicom. Moramo priznati kako je akademik Bratulić izvrstan govornik koji je u svoje predavanje ubacio i pokoju pošalicu pa je samim time predavanje ispalo još zanimljivije. (Š.V)