Grad Križevce posjetila studijska grupa iz Republike Srbije

U sklopu studijske posjete Hrvatskoj.

U sklopu studijske posjete Hrvatskoj, Grad Križevce danas je posjetila studijska grupa iz Republike Srbije kako bi se upoznali s primjerom dobre prakse po pitanju provedbe edukativnih aktivnosti o pravilnom gospodarenju otpadom i uključivanju građana u postavljanje solarnih panela na krov javne zgrade.

U Gradskoj upravi dočekali su ih zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, gradnju, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Krešimir Brunović, voditeljica sustava kvalitete i zaštite okoliša u Komunalnom poduzeću d.o.o. Križevci Dijana Mijač Dretar i Luka Nemčić ispred Križevačkog poduzetničkog centra d.o.o.

Dobrodošlicu u Križevce poželio im je zamjenik Šaško i ukratko im predstavio Križevce pri tome naglasivši kako su Križevci drugi najveći grad u Koprivničko-križevačkoj županiji s otprilike 21.000 stanovnika od čega polovica živi u gradu, a polovica na selu. Napomenuo je kako su Križevci izvrsno povezani sa Zagrebom i kako je u tijeku gradnja drugog kolosijeka željezničke pruge. Poželio im je ugodan boravak u Križevcima i da sa sobom ponesu dobre dojmove te da se ponovno vrate.

Zahvalu na gostoprimstvu uputio je Stefan Simić, organizator studijske posjete, istaknuvši kako su do sada posjetili Mađarsku, Bugarsku i Rumunjsku, a kako su u Hrvatskoj među nekoliko gradova odabrali upravo Križevce.

S projektom „I ja odvajam“ koji je usmjeren na stanovnike grada Križevaca i općine Sveti Ivan Žabno okupljene je upoznala Dijana Mijač Dretar dodavši kako je cilj projekta kroz mnogobrojne aktivnosti podići svijest građana o važnosti izbjegavanja nastanka otpada i odvojenog sakupljanja istog.

Nakon predavanja u Gradskoj upravi, studijska grupa posjetila je Razvojni centar i tehnološki park Križevci gdje su se upoznali s projektom Križevački sunčani krovovi kojim je na krov postavljena solarna elektrana, prva u Hrvatskoj koja je financirana od strane građana prema modelu mikro zajmova.