Gradsko groblje Križevci – jedno od najljepše uređenih

Gradsko groblje Križevci zauzima ukupnu površinu od 8 hektara s 4.500 grobnih mjesta na starom dijelu. Cijelu površinu groblja isprepliće mreža uređenih puteva i staza.
-“Ponosimo se izgledom i urednošću našeg Gradskog groblja koje mnogi posjetitelji svrstavaju u jedno od najljepših groblja sjeverozapadne Hrvatske” – napominje Marija Vragović, rukovoditeljica Radne jedinice “Zelenilo i groblje” Komunalnog poduzeća Križevci.
“Sami posjetitelji, koji dolaze ovdje iz drugih mjesta, hvale izgled našeg groblja. Žao nam je, kao i svim sugrađanima da moramo posegnuti za mjerama koje nisu popularne, a to je uklanjanje zelenila na groblju kao i u gradu. Malo više smo to radili na groblju u zadnje vrijeme, jer je zelenilo dotrajalo. Nije problem samo starost zelenila, nego i betoniranje zbog čega korijen biljke ostane u vrlo lošim uvjetima i ona propada. No, ne možemo spriječiti napredak. Zelenilo zanavljamo, no vadimo velike zelene nasade, a sadimo male koji toliko ne dolaze do izražaja, pa je dojam da nedostaje zelenila. Mijenjaju se i klimatski uvjeti što također predstavlja problem. Do sada nije bilo potrebe za zalijevanjem trajnog nasada, no morat ćemo osmisliti sistem navodnjavanja upravo zbog klimatskih promjena” – ističe Marija Vragović.

Na pitanje ima li dovoljno ukopnih mjesta na križevačkom groblju Marija Vragović kaže:
” Ukopnih mjesta ima dovoljno. Stari dio groblja je popunjen, iako se pojedina grobna mjesta zanavljaju. Na njemu je 4500 ukopnih mjesta. Novi dio groblja je pred uređenjem te je napravljena projektna dokumentacija. Time se osigurava oko 5000 novih grobnih mjesta, tako da nema problema kao što to imaju neki drugi gradovi. Od investicija, izgrađeno je i oko 150 metara novog zida oko groblja .”

Posebna vrijednost na Gradskom groblju u Križevcima su židovske arkade.

“Na njima će trebati napraviti veći zahvat sa novim ulazom i velikim parkingom. Ministarstvo kulture je započelo sa zaštitom čeonih dijelova arkada što zaista treba zaštititi kao jednu umjetnost u našem gradu” – kaže Marija Vragović.

Uz blagdan Svih svetih mnogi građani Križevaca, okolice i šire dolaze na križevačko Gradsko groblje sa cvijećem, vijencima i svijećama uređujući i obilazeći grobove svojih najmilijih. Cvijet koji se stavlja na grobove najčešće je krizantema.
– “To je uvriježeno kod nas, makar nije u cijeloj Europi. Krizantema ima punoću i sjaj. Teško da može koji drugi cvijet zamijeniti krizantemu, može joj biti samo nadopuna da dočara njenu ljepotu, iako ima i novih trendova” – kazala nam je Marija Vragović.