“Jedno more – dvije obale”

Večer hrvatsko-talijanskih kulturnih veza – O.Š. “Ljudevita Modeca” i Udruga “Bimbo chiama bimbo”

U Centru Mariapoli u Križevcima  održana je “Večer hrvatsko-talijanskih kulturnih veza” , “Jedno more – dvije obale” . Time je Osnovna škola “Ljudevita Modeca” Križevci obilježila 20 godina uspješne suradnje s talijanskom humanitarnom udrugom “Bimbo chiama bimbo” – “Dijete zove dijete” iz Brescie. Radi se o organizaciji koja moralno i financijski pomaže djeci iz socijalno ugroženih obitelji iz Križevaca i okolice. Ta suradnja obuhvaća dvotjedni boravak 30-tak djece s ovog područja u talijanskim obiteljima u Bresci, zajedničko ljetovanje na otoku Pagu i razne druge aktivnosti. Svake godine članovi organizacije “Bimbo chimama bimbo” dolaze u Križevce kako bi pobliže upoznali uvjete u kojima žive djeca koju ugošćuju tijekom ljeta i njihove roditelje.
Početak suradnje vezan je za nabavu invalidskih kolica za mladića iz sela Vojakovački Osijek gdje se nalazi Područna škola Osnovne škole “Ljudevita Modeca”. Članovi obitelji obišli su obitelj koja je bila u potrebi, upoznali se s učiteljem Tihomirom Plešom, koji radi u područnoj školi, i za par mjeseci mladić je dobio kolica. Tada se rodila ideja da se suradnja nastavi, da se povežu obitelji i djeca iz Italije s obiteljima i djecom iz Hrvatske s ciljem pomoći djeci potrebitih obitelji, međusobnog upoznavanja i poštovanja kulture, jezika i drugih različitosti. Prve godine u zajedničku “avanturu” krenulo je šest učenika i jedan voditelj. Nakon 20 godina suradnje, grupe broje gotovo 30 učenika, četiri voditelja i oko pet stotina volontera Udruge “Bimbo chiama bimbo”.
Na svečanosti obilježavanja 20-te godišnjice suradnje u Križevcima, učenici Osnovne škole “Ljudevita Modeca” svojim su prijateljima iz Brescie priredili program sastavljen od glume, glazbenih točaka, zanimljivosti, plesnih točaka, poezije. U renesansnim kostimima utjelovili su likove Marina Držića, Sluge, Cvijete Zuzorić, Juraja Dalmatinca, Fausta Vrančića, Kuge, Julija Klovića i Vlahe Bukovca. Nastupili su: Mario Stjepan Matoić, Ian Lončar, Laura Tomašić, David Pukec, Edgar Mjeda, Dorian Posavec, Matej Miklin, Klara Knežević, Dunja Rebić, Gabrijel Božić, Anamaria Gudić, Marta Šiler, Lucija Filipović, Božica Igrić, Ozana Zagorec, Ivan Devčić, Dora Bečirović, Lana Katanović, Klara Knežević, Ella Lučki, Magdalena Božić, Ines Čevisek, Dora Devčić, Magdalena Ištok, Eva Majdak, Pia Sertić, Larisa Šantatić i njihove  profesorice : Jelena Kuzijev Topolovčan, Lucija Martinčić, Martina Valec Rebić, Danijela Zagorec, Sandra Poštić.
Svima je zahvalio i pozdravio prijatelje iz Italije ravnatelj Osnovne škole “Ljudevita Modeca” Dražen Bokan, a plemenitost i dobrotu pohvalio je i saborski zastupnik Branko Hrg.